Chcete žít na lepším místě? Stačí pár kliků v chytré aplikaci

| Blog | Nezařazené

Lepší místo je moderní pomocník pro zlepšování českých měst a vesnic. Princip je jednoduchý: potkáte-li rozbitý chodník nebo třeba nebezpečný přechod, můžete o problému rychle a jednoduše informovat svoji radnici s pomocí chytré aplikace. Tipů na zlepšení veřejného prostoru eviduje Lepší místo více než 500, mnoho z nich úspěšně vyřešených. Každý může za pouhé dvě minuty přispět k tomu, aby se jeho čtvrti či ulici lépe žilo, je třeba jen přístup k internetu.

Jak přesně to funguje? Stačí místo vyfotit a jako tip na zlepšení vložit na www.lepsimisto.cz. Tam podnět zaznamená odpovědný úředník a začne jej řešit. Tipy lze hlásit také přímo z ulice prostřednictvím chytrého telefonu (aplikace je k dispozici pro Android a iOS). Podněty lidé rovněž mohou komentovat nebo sdílet či společně vymýšlejí řešení, které sami dokážou realizovat.

Obyvatelé středočeského Kolína, kde aplikace funguje více než dva roky, mají díky Lepšímu místu nové workoutové hřiště. Občané Kutné Hory si zase všimli zanedbaného pískoviště a rozhodli se jej sami vylepšit – přes Lepší místo domluvili podrobnosti, písek získali jako sponzorský dar od tamního podnikatele a v jednu zářijovou sobotu společnými silami pískoviště opravili.

Fond Otakara Motejla, který podobné online aplikace pro aktivní občany podporuje skrz platformu NášStát.cz, pomáhá Lepší místo rozšířit do dalších měst. Aktivně jej používají třeba úředníci v Kutné Hoře, Lysé nad Labem, Novém Městě na Moravě, východočeské Proseči nebo pražských Čakovicích. Podnět je ale možné poslat z kterékoliv české obce. V místě, kde o Lepším místě ještě radnice neví, nebo se dosud nepřihlásila k odběru zpráv, se o doručení tipu postará správce aplikace. Pro radnice i občany je služba zcela zdarma.

Starostové, jejichž úřad Lepší místo aktivně používá, jej chválí jako efektivní nástroj pro komunikaci s občany. Chcete tohoto užitečného pomocníka i ve své obci? Řekněte o Lepším místě svému starostovi! Hana Kružíková z týmu Lepšího místa připravila informační leták, který starostům stručně a jasně vysvětlí fungování služby. Rádi Vám jej pošleme v digitální podobě, stačí napsat zprávu.

Až budete příště čekat na autobus a všimnete si zničeného odpadkového koše, zkuste místo apatického povzdechu přidat tip na jeho opravu na Lepší místo. Zdánlivě malá aktivita může přispět ke změně, která pozitivně ovlivní životy stovek kolemjdoucích.

Lepší místo vytvořila a spravuje stejnojmenná nezisková organizace. Aplikace je koncipována jako unikátní nástroj, který o jednotlivé tipy pečuje od jejich vzniku až po úplné vyřešení. Pokud byste chtěli tým Lepšího místa podpořit v dalším zlepšování veřejného prostoru, můžete přispět na rozvoj projektu