Když otevírat data nestačí

| Blog | Nezařazené

Navzdory tomu, že počty otevřených datasetů v České republice sice pomalu ale jistě přibývají, dotazy týkající se jejich skutečného využití jsou na pořadu dne stále častěji. A to je dobře. Zatímco data poukazují na problémy či společenské výzvy, jsou to až nástroje na nich postavené, které nabízejí jejich řešení, nebo nám k nim alespoň ukazují cestu. Jedno bez druhého nemá smysl.

Jak se ukazuje, samotné otevření dat nutně nevede k jejich aktivnímu využívání nebo k vývoji aplikací. Důvodem přitom nemusí být nedostatečná kvalita dat či absence nápadů. Českému opendatovému prostředí chybí především komunikace a vzájemné učení. Základem tak bude pochopit, že otevřená data nejsou samy o sobě cílem, ale prostředkem k dialogu mezi všemi stranami o veřejných problémech.  022_osf_opendata_facebook_event_1920x1080_v2

I když se to vždy nezdá, sektory veřejný, neziskový a obchodní jsou propojeny v mnoha směrech. A jedním z nich je (nebo by alespoň v digitální době měla být) závislost na datech a digitalizovaných informacích, které jejich výstupy dělají kvalitnějšími. Občanská participace narůstá, když je vládnutí otevřené. Když mají stát i občan stejnou možnost získat informace a vést tak rovnocenný dialog, narůstá současně vůle občanů podílet se na chodu společnosti a na hodnocení dopadů politik.

Navíc se často ukazuje, že neziskovky a firmy dokáží využít státní data lépe než stát samotný a to mnohdy inovativnějším způsobem. Budoucnost otevřených dat tak bude záviset na spolupráci mezi těmi, kdo data publikují, a těmi, kdo je chtějí využívat tak, aby řešili společenské problémy, ulehčili si práci, nebo nás “jenom” bavili.

I proto Nadace OSF spustila 1. září registraci již na 6. ročník soutěže Společně otevíráme data, která je určena právě pro ty, kdo přetváří otevřená data na konkrétní řešení společenských témat. Vytvořili jste webovou nebo mobilní aplikaci, která je postavena nad otevřenými daty? Neváhejte a přihlaste ji do soutěže do 31. října. Registrační formulář najdete přímo tady. Více informací pak zde.

Společně otevíráme data je totiž víc než jen soutěž. Ocenění ukazuje, jakým způsobem se dají data využít, poukazuje na význam jejich otevírání a podporuje ty, kdo je využívají v praxi. Letos jsme se navíc rozhodli vyzvat autory a autorky aplikací, aby se přihlašovali do šesti různých kategorií, které jsou důležité pro podporu otevřené společnosti a zapojení občanů – Transparentnost, Participace, Data v každodenním životě, Open Source, Solution App a Smart Prague pro aplikace využívající data z pražské datové platformy. Vítěz každé kategorie vyhraje 20 000 Kč, což není vůbec špatné!

Budeme se těšit na všechny přihlášené aplikace.