O akademické svobodě a Středoevropské univerzitě očima její absolventky

| Blog | Nezařazené

Nedělní Budapešť a tisíce lidí v ulicích. Podle některých zpráv prý až 10 000 demonstrantů. Tentokrát se však nejedná o protest proti migraci, za zvýšení platů, či oslavu 15. března, ale o protest proti omezování akademické svobody. Demonstrace jsou vždy mediálně (a hlavně vizuálně) vděčné, několik líbivých fotek teď bude s hashtagem #IstandwithCEU snad i pár dní kolovat na sociálních sítích, než se objeví další velké téma. A mezitím už možná dnes či zítra bude maďarská vláda projednávat návrh zákona, který je odsuzován jako diskriminační vůči Středoevropské univerzitě (CEU) a který by v důsledku znamenal její nucený přesun mimo Maďarsko.

ceu

Na CEU jsem studovala dva roky a tehdy by nikoho z nás nenapadlo, že by univerzita měla být kdekoliv jinde než v těsné blízkosti baziliky sv. Štěpána. A to i přesto, že díky štědrým stipendijním programům jsme se v ročníku sešli ze všech koutů světa a pro některé to bylo vůbec poprvé, co tuto zemi navštívili. Diverzita se však netýkala jen studentů, ale i profesorského sboru. Ta by byla připravovanou změnou zákona značně omezena, jelikož by profesoři ze zemí mimo EU museli získávat pracovní povolení, na které měla univerzita doposud výjimku. Ostatní navrhované změny představují zbytečnou administrativní a finanční zátěž (například otevření kampusu také v USA), která by se v nejhorším případě mohla promítnout do kvality vzdělání. To by mělo dopad i na ostatní univerzity, se kterými CEU spolupracuje, a to jak v Maďarsku, tak i v zahraničí.

Vládnoucí Fidesz se nejdříve postaral o kontrolu nad médii likvidací těch nezávislých a vzápětí se pustil do neziskových organizací. Útok na CEU je proto po předchozích zkušenostech vnímán jako první krok k likvidaci akademické svobody. Je dalším dílem skládanky Viktora Orbána a jeho strany Fidesz v postupné přeměně jednoho z členů V4 na autoritativní režim, který sám Orbán před lety poněkud alibisticky nazval neliberální demokracií.

I když CEU tento útok ustojí, nebude mít ještě vyhráno. Příští rok čekají Maďarsko parlamentní volby a asi nikdo neočekává, že Fidesz či Orbán významně ztratí na popularitě. Další pokus o odstranění je tak jen otázkou času. Univerzita se mezitím může zamyslet nad tím, jak co nejlépe prospívat nejen svým studentům a partnerským institucím, ale celé maďarské společnosti. Bez aktivních místních spojenců by totiž i přes velkou podporu ze zahraničí zůstala snadným cílem pro své odpůrce.

Svoboda se pro nás žijící ve střední Evropě stala jakousi samozřejmou konstantou. Regionální události nám však ukazují, jak lehce můžeme svobody pozbýt.