Random Hack of Kindness 2012 vyprodukoval skvělé aplikace pro české neziskovky

| Blog | Nezařazené

Týden po hradeckém eDemocracy víkendu se v pražském Hubu sešli čistokrevní programátoři na akci s podobným záměrem – pomoci neziskovkám naprogramovat aplikace, využitelné pro jejich další činnost nejen při zlepšování chodu tohoto státu. Zhruba dvacítka hackerů za dva dny v rámci celosvětové akce Random Hack of Kindness přivedla na svět šest aplikací pro Hnutí Duha, Greenpeace, Amnesty International a Open Society Fund. A i za tak krátkou dobu vznikly velmi zajímavé projekty, podobně jako na dalších 25 místech planety.

Zadání ze strany neziskovek byla v některých případech velmi podrobná a jasné, v jiných se zase jednalo spíše o nástřely nápadů, ostatně posuďte sami. V pátek večer si jednotliví programátoři vybrali svá témata a v sobotu ráno se začlo programovat, pro ulehčení spolupráce i hodnocení projektů se navíc účastníci seznámili s nástrojemGit, umožňujícím efektivní správu zdrojových kódů a spolupráci programátorských týmů, přičemž po celou dobu akce byl k dispozici Radim Daniel Pánek, odborník na tuto užitečnou programátorskou pomůcku. Jako prostředí pro nasazení projektů pak autoři mohli využít Openshift, otevřené cloudové prostředí od Red Hatu, k dispozici byl expert Marek Jelen.

Po dvoudenní práci a následném hlasování všech zúčastněných byla v nedělní podvečer jako nejlepší vyhlášena mobilní aplikace Bioadresář. Tu vytvořili Jiří Prokop, Jiří Zouhar a Tomáš Hanáček jako v podstatě kompletní aplikaci, která nad databází biozemědělců Hnutí Duha umožní vyhledání nejbližší farmy či prodejny s lokální produkcí. Zájemci si tak mnohem jednodušeji a přímo v terénu mohou najít požadované informace a kontakty na farmáře a prodejce. Aplikace je připravena pro iPhone i Android a je z velké části hotová, chybí jen doladit zobrazení informací a může jít do Appstore / Google Play.

Na těsném druhém místě se umístili Vlastimil Dolejš a Michal Bernhard, kteří pro Open Society Fund naprogramovali API (tedy datové rozhraní) pro práci s kontaktními údají úřadů veřejné správy a samosprávy. Aplikace sbírá zdrojová data ze Seznamu držitelů datových schránek a nabízí je jako JSON datové soubory, které mohou další vývojáři implementovat do svých aplikací. Data obsahují kromě všech kontaktů na úřady také geografické souřadnice jejich adres, aplikace bude pro veřejné ostré použití připravena v nejbližší době a například www.rozpocetobce.cz už plánuje, jak ji do svého webu zabuduje.

Třetí příčku si pak odnesl tým ve složení Jan Matějka, Ondřej Sika, František Polách a Jiří Špác, který pro Amnesty International připravil aplikaci, která dokáže z dat o jednotlivých kauzách, kterým se AI v rámci svých lidskoprávních kampaní věnuje, sestavit jednoduchou a přehlednou mapu těchto kauz. Zástupci Amnesty byli z aplikace nadšeni a po jejím doladění ji plánují nabídnout celosvětové centrále AI pro využití na všech regionálních webech této organizace.

Další aplikace vznikla pro Greenpeace ČR, její autoři Denisa Lorencová, Tomáš Líška, Jan Panschab, Martin Pöschl a Lukáš Linhart dokázali na mapě vizualizovat údaje Českého hydrometeorologického ústavu o zněčištění řek. Největším problémem u tohoto projektu byla zdrojová data, ukázalo se že podkladováý databáze ČHMU není zcela kompletní a poslední použitelná data jsou z roku 2009, takže pro monitoring aktuálního stavu je nelze použít. Vznikl však alespoň základ aplikace, který bude možné dopracovat po vyřešení zdrojových dat.

Slovenský tým Lubomír & Katka připravil jednoduchou aplikaci informující o tom, zda je konkrétní ovoce či zelenina sezónní, tj. zda jej mohou nabízet místní zemědělci a obchody jako lokální, nebo se jedná o dovoz.

Poslední aplikací byl projekt Diety, na kterém se spolu s Vaškem Loffelmannem podílel i autor tohoto článku (a po mnoha letech oprášil již notně zašlé schopnosti tvorby HTML a CSS:). Vytvořili jsme jednoduchý web, určený také pro mobily a tablety, který umožní jednoduše zkontrolovat, zda zadaná potravina je vhodná pro určitý typ diety či ne. Aplikace je v podstatě připravena, chybí ji vytvořit administrační rozhraní pro naplnění daty. K dispozici jsou náhledy hlavní stránky adetailu potaviny.

Akci pořádala Google User Group za podpory českého Googlu, Radek Šimko a jeho minitým zaslouží poděkování za skvělou organizaci. Zdrojové kódy všech aplikací jsou k dispozici na Githubu, nicméně asi bude lepší s jejich použitím počkat na jejich finální podobu. Poděkování pak samozřejmě patří hlavně všem programátorům, kteří věnovali volný víkend a své schopnosti k nečemu užitečnému – což by mohlo do budoucna být inspirací i pro ostatní. Pro mě osobně to byla navíc příležitost pro mnoho kontaktů se zajímavými lidmi, učení se nových věcí a v neposlední řadě to byla zábava.