Open data pivo #5 na krněnském barcampu

| Blog | Nezařazené

Krněnský protikorupční barcamp nesoucí název Bořit a ničit 2013 je za námi. Na internetu se již objevila videa z této akce a hlavně spousta ohlasů hodnotící první protikorupční barcamp v České republice. Kupodivu ani jeden z ohlasů se nevěnoval akci, která sobotním barcampu předcházela. Páteční večer patřil otevřeným datům a lidem kolem e-democracy projektů, kteří se sešli v zadním sále kavárny Trojka na pátém Open data pivu #5.


Celou akci pořádal Fond Otakara Motejla. O co šlo? Ve stručnosti si přednášející připravili maximálně pětiminutovou přednášku, tzv. lightning talk, týkající se nějakého zajímavého nápadu či projektu. V úvodu večera se početná komunita lidí krátce představila, pak si úvodní slovo vzal Jiří KnitlMichaelou Rybičkovou z Fondu Otakara Motejla. Míša krátce představila projekt Nášstát.cz a vyzvala zúčastněné, aby přispěli s tipy na projekty, které by měly být součástí tohoto portálu. Jako příklad uvedla zajímavý projekt na třídění odpadu Třídím.to. Cílem této mobilní aplikace je identifikovat odpad a následně zábavnou formou najít místo, kde může být odpad zpracován. Michaela Rybičková na závěr prozradila, že její tým hledá UX specialisty, marketingové guru a konstruktivní kverulanty, se kterými plánují rozjet větší kampaň na podporu svého webového portálu. Nebránili by se ani spolupráci s kreativním video umělcem, který by pomohl s promo videem kampaně.

Druhým přednášejícím byl Kamil GregorKohoVolit.EU. Hned v úvodu svého lightning talku vystoupil s myšlenkou Martina Luthera Kinga „I Have A Dream“. Snem Kamila Gregora je zpřístupnění všech návrhů zákonů, včetně komentářů angažovaných stran, detaily i neprošlých návrhů, včetně všech stenozáznamů. I když k tomu ideálnímu stavu je ještě daleko, Kamil Gregor podotknul, že i přesto byl ve zveřejňování datasetů učiněn velký krok. Na příkladu příběhu objeveného amatérského porna v IT oddělení Poslanecké sněmovny ukázal, jak se jeho tým lidí dostal k datasetům. Ve svém krátkém příspěvku přišel z několika radami, jak získat datasety:

Pokud chcete získat datasety, domluvte si schůzku na úřadě přes schopného politika. (např. Jan Farský, Lenka Andrýsová)

Když už jdete na úřad pro data, běžte tam s pestrou skupinkou lidí z různých oborů a snažte se úředníkům ukázat na konkrétních případech k čemu otevřená data slouží.

Argumentujte tím, že už to někdo má, že data už jsou zpřístupněna třeba na Slovensku a že tam mají ‘cool‘ aplikace. Úředníci jsou soutěživí a budou to chtít taky.

V závěru zhodnotil Kamil Gregor nový web poslanecké sněmovny. Velmi dobře podle něj fungují tagy, stejně tak se dá na webu najít spousta informací o zákonodárcích, ale stále chybí zvukové záznamy z jednání a stenoprotokoly v plain textu.

Dalším přednášejícím byl Jakub Mráček, advokát otevřených dat v České republice. Několik postřehů z jeho lightning talku:

V otevřených datech se musí kombinovat více přístupů, mnohdy je to více o konkrétních lidech než o technologii.

19 států Evropské unie se výrazně zapojilo do zpřístupnění otevřených dat, ale Česká republika mezi ně nepatří. V rámci Akčního plánu otevřeného vládnutí, ke kterému se vláda ČR zavázala, byly zpřístupněny pouze datasety ze statistického úřadu týkající se voleb.

V současné době umí data scrapovat a pracovat s nimi jen pár lidí sedících v místnosti. Otevřená data a práci s nimi perfektně zvládají hlavně velké korporace typu IBM, Software 602. Právě proto je potřeba naučit pracovat s otevřenými daty jednotlivce, studenty, menší podnikatele – viz. projekt DatováŠkola.cz , který Jakub rozběhnul na Přírodovědecké fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem) – podívejte se na online zápisky z přednášek, viz. #datovaskola

Efektivní způsob, jak více podpořit práci s open daty a jejich postupné zveřejňování je zatáhnutí soukromých firem, které v otevřených datech cítí velký potenciál.

V závěru svého příspěvku přednesl Jakub otázku k zamyšlení. Jak mediálně ukázat užitečnost otevřených dat veřejnosti a ještě více podpořit jejich využití?

Následně Matěj Hollan představil projekt Rekonstrukce státu. Po něm přišel Michal Berg, jenž hovořil o Akčním plánu pro Open Government Partnership. Petr Janský ze zIndexu představil nápad na transparentní zveřejňování pracovních míst ve veřejné správě. Lukáš Stejskal přiblížil kohoutovickou kauzu. Místní starosta komentoval odpor občanů proti výstavbě hotelu slovy.” Vzedmula se proti tomu zbytečná vlna odporu.” A v závěru svého lighting talku upozornil všechny na slovo „polyfunkční.“ Schovává se v něm totiž spousta korupce. Závěr večera patřil diskuzi, networkingu, a došlo i na to popíjení piva. Celá akce tak splnila svůj účel.