Mezinárodní mentoringový program propojil političky z Česka, Dánska a Norska

| Blog | Nezařazené

V byznyse se mentoring už řadu let využívá a slaví úspěchy. Je to také nástroj, který se osvědčil při prosazování žen do vedení firem. I u nás v České republice běží dva speciální mentoringové programy pro ženy, Odyssey a Equilibrium. Princip je přitom jednoduchý: zkušenější manažerka předává zkušenosti své méně zkušené kolegyni a pomáhá jí v kariérním postupu. Hlavní aktérkou je v tomto případě mentorka.

A tak nás asi před dvěma lety oslovil Birger Husted ze Severské obchodní komory s nápadem, že by bylo dobré zorganizovat mentoringový program pro političky. V české politice totiž žádný mentoringový program neexistuje. Ani pro ženy, ani pro muže. Fórum 50 % političky dlouhodobě podporuje, a tak se nám nápad moc líbil. Uběhly dva roky, než se podařilo na něj sehnat peníze. Na podzim 2014 jsme konečně mohli začít díky projektu z Norských fondů podpořeného Nadací Open Society Fund Praha. Rozběhl se tak unikátní mezinárodní program, který spojil české političky s jejich kolegyněmi z Norska a Dánska. Jeho cílem je přispět k vyššímu zastoupení žen v české politice, což je téma, ve kterém se máme od severských zemí hodně co učit. Zapojilo se do něho celkem 10 párů političek napříč politickým spektrem, které mají před sebou 18 měsíční intenzivní spolupráci. Našimi partnery jsou Severská obchodní komora a Dánské velvyslanectví v ČR.


Než jsme však vybrali oněch dvacet dam, prošly jsme intenzivním výcvikem zaměřeným na to, jak správně mentorky a mentee vybrat a hlavně jak je dobře spárovat. A jak je potom i nadále podporovat. O své bohaté zkušenosti se s námi podělila Beatriz Fernandes de Huez z dánské organizace Kvinfo, která se mentoringu žen věnuje už mnoho let. Jejich přístup je však odlišný od toho, který funguje v byznyse. Je totiž založený na naprosté rovnocennosti mentorky a mentee. Jedná se o oboustranný vztah, kdy se obě účastnice učí od sebe navzájem. Navíc hlavní aktérkou ve vztahu je mentee, nikoliv mentorka. To ona si stanovuje cíle, kterých by chtěla dosáhnout, a mentorka je jí pouze oporou a rádkyní. Použiju-li slova Beatriz, mentorka funguje jen jako GPSka. Pomáhá najít správnou cestu, ale vyšlapat si ji musí sama mentee.

Naše dámy za sebou už mají první společné setkání v Praze. Kromě toho, že se mohly osobně setkat a vytvořit si mentoringové plány, se rovněž zapojily do semináře o kvótách, který jsme uspořádali v Poslanecké sněmovně. Na něm jsme diskutovaly o tom, jak fungují kvóty ve Skandinávii, ale také jsme představili návrh změny volebního zákona, který by zavedl kvóty pro volby v ČR. A teď už plánují reciproční návštěvy v Norsku a Dánsku. A kdo všechno se do programu zapojil? Mezi mentorkami jsou zkušené političky, které mají jednak zkušenosti z komunální i parlamentní politiky, ale mnohé z nich také participovaly na mezinárodních mentoringových programech už v minulosti. Mentee jsou političky z různých koutů republiky. Některé jsou už velmi zkušené, zastávaly například pozici starostek, jiné v politice teprve začínají. Jedno však mají všechny tyto dámy společné: podporují myšlenku vyváženého zastoupení žen a mužů v politice. Držíme jim všem palce a doufáme, že mentoringový program pomůže nejen jim, ale i dalším ženám prosadit se v politice.

V těchto dnech Fórum 50 % také spouští i český mentoringový program. Fungovat bude na stejných principech, jako výše popsaný mezinárodní mentoring, účastnit se jej však budou v roli mentorek zkušené české političky, v roli mentee jejich začínající kolegyně. Právě teď je možné se do programu hlásit. Pokud jste politička, ať již začínající nebo dlouhodobě aktivní, případně víte o někom, pro koho by program mohl být užitečný, neváhejte nás kontaktovat (více informací v pozvánce). Těšíme se na Vás!