Jak vyrobit dezinformaci aneb romské děti chtějí žít ze sociálky

| Blog | Nezařazené

„Až vyrostu, chci pobírat dávky, přejí si chudé děti z romských ghett,“ hlásá už několik dní titulek jednoho článku na iDNES.cz.

Hned v následujících větách článku se dozvídáme podrobnosti. Čím by chtěly jednou být děti z romských ghett v Liberci? „Na dávkách nebo na úřadu práce,“ odpovídala řada z nich při průzkumu společnosti Člověk v tísni. Ve stotisícovém městě je jim stále hůř. Do ghetta je dostala hlavně velká chudoba a nízké vzdělání. Vyplývá to ze zprávy zvláštní skupiny, založené loni na podzim libereckou radnicí. Vede ji městský zastupitel David Václavík.

Článek pak pokračuje poměrně přesným popisem života v ubytovnách, kde pomocí chudých, většinou Romů, tunelují majitelé ubytoven tísíce korun měsíčně z kapes daňových poplatníků skrze dávku hmotné nouze doplatek na bydlení.

Začátek a titulek článku vůbec nesouvisí s obsahem dalšího textu. Základní informace prvních dvou odstavců tedy je: Existuje nějaký průzkum organizace Člověk v tísni, ve kterém bylo zjištěno, že x procent dětí z romských ghett chce být v budoucnu na sociálních dávkách a existuje zpráva zvláštní skupiny na liberecké radnici pod vedením zastupitele Davida Václavíka.

Začal jsem tedy shánět tyto dva materiály. Zajímala mě tvrdá data o přáních dětí z romských ghett.

A výsledek? Žádný průzkum, který by dělala organizace Člověk v tísni o přáních dětí z romských ghett v Liberci neexistuje. Existuje pouze zpráva skupiny pod vedením zastupitele Davida Václavíka, kde o takovém průzkumu není ani slovo. Titulek a první dvě věty článku jsou tedy dezinformace a lež.

Jak může taková zavádějící a nepravdivá informace vzniknout? Jednoduše. Autor dostal jako podklad pro článek zprávu liberecké radnice o ubytovnách, která popisuje stejně jako třeba zpráva občanského sdružení Soužití v Ostravě neudržitelnou situaci kolem ubytoven.

Na konci této třístránkové zprávy si autor přečetl: „Jedním z typických znaků míst, o kterých je tento text, je nedostatek vzdělání zdejších obyvatel. V podmínkách ve kterých zde lidé žijí, se není čemu divit. Zdejší obyvatelé řeší spíše situace, které se týkají jejich základních potřeb a k těm vzdělání nepatří. Hodnota vzdělání v těchto lokalitách je velmi nízká. Lidé zde vycházejí ze své vlastní zkušenosti a ta je bohužel taková, že většina jejich sousedů nepracuje nebo práci sehnat nemůže. Lidé se zde domnívají, že i pokud by oni nebo jejich děti dosáhli určitého stupně vzdělání, stejně práci neseženou. Dalším problémem je nepodnětné prostředí těchto lokalit, tedy i rodin dětí, které by měli chodit do základních a středních škol. Děti z tohoto prostředí často selhávají nikoliv z důvodů intelektových, ale vzhledem k ovlivnění prostředím, ve kterém žijí. Jedná se i o prostorové možnosti. Děti většinou nemají vlastní místo pro učení. To pokud už probíhá je realizováno ve společných prostorách bytu, jako je kuchyně.“

Autor nelenil, zvedl telefon a zavolal do liberecké pobočky organizace Člověk v tísni, kde se mimo jiné dozvěděl, že chudé děti nemají ve svém okolí pozitivní vzory a že vidí okolo sebe lidi závislé na sociálních dávkách a může to v nich vyvolávat dojem, že to je běžný způsob života. Je jasné, že některé děti pak určitě mohou říkat, že až vyrostou chtějí také pobírat sociální dávky. I já osobně jsem takový názor z úst jednoho romského kluka slyšel. Ale to přeci není žádný průzkum!

A jak to tak na internetu bývá, tahle fáma, tahle dezinformace, tenhle titulek a dvě úvodní věty se šíří internetem jako lavina.

VIP bloger iDNES.cz Břetislav Olšer píše blog s titulkem „Mají svůj smysl života; žít jako jejich otcové ze sociálních dávek“. V tomto textu posune původní dezinformace ještě o kousek dál. Už nejde jen o děti z romských ghett v Liberce, jde o romské děti z celé ČR.„Do školy chodí jen zřídka, skoro se nemyjí, jsou většinou negramotné a jediné, co kolem sebe vidí a slyší, je řeč o sociálních dávkách a jak napálit úředníky. A čím by chtěly jednou být tyto děti z romských ghett v Liberci, Ostravě, Vsetíně, Varnsdorfu či Chánově a Janově? Budou pobírači sociálních dávek, aby nemusely někde „hárovat“ a nechat se buzerovat…,“ píše Olšer ve svém textu.

Další bloger iDNES.cz Martin Pipek píše článek s podobným titulkem: Malí Romové: „Chci být jako táta! Línej, nemakat, žít z dávek“! Pipek v nenávistném textu vůči Romům ve druhém odstavci uvádí: „Nevím, komu z vás unikl článek, kde společnost Člověk v tísni udělala průzkum v romských ghettech a výsledek byl celkem očekávající. Místní romské děti se přiznaly k tomu, že až vyrostou, chtějí pobírat dávky. Kdepak asi tuto inspiraci vzaly? A jelikož to myslí vážně, co nás s touto menšinou čeká?“ Karma článku 40,99 a počet přečtení přes dva a půl tisíce.

Znovu opakuji. Žádný takový průzkum organizace Člověk v tísni neexistuje. Ale koho to zajímá? Dezinformace a lež se šíří dál….

V kodexu blogera se píše: „Bloger nesmí zveřejňovat informace nepravdivé, polopravdivé, neúplné nebo takové, jejichž pravdivost si nemohl dostatečně ověřit, zvláště pokud by mohly poškodit jiné osoby nebo skupiny osob.“

Názor na autora článku a na zdejší blogery nechť si každý udělá sám.