Třetina sponzorů politických stran je napojena na veřejné zakázky

| Blog | Nezařazené

.ukazuje naše dnešní studie a server PolitickeFinance.cz

Vzali jsme výročky politických stran, ručně přepsali do databáze, spárovali s veřejnými zakázkami, dotacemi a jinými rejstříky. Co vyšlo? Sponzoři politických stran získali zakázky za 390 mld. Kč, řada z nich má vlastníka v daňovém ráji nebo raději vůbec vlastníky nezveřejňuje. Mezi dárci se vyskytují i anonymní schránky, firmy bez zaměstnanců a státem vlastněné podniky (poslední jmenované je mimochodem proti zákonu – ten porušila ČSSD,ODS,KDU-ČSL a KSČM.

Ve zkratce – ve financování politických stran je bordel, buď vůbec nevíme kdo je reálný dárce, nebo to víme a riziko střetu zájmů z takového sponzoringu jen kape. Ukazuje to naše nová Studie, zveřejněná spolu s webem PolitickeFinance.cz, kde se k stejným výsledkům můžete velmi snadno proklikat sami. Kdo chce znát detaily ať se podívá do zmíněných zdrojů, já bych se rád pozastavil u jediného výstupu – a tím je právě napojení sponzorů na veřejné zakázky.

Upřímně – nečekali jsme to takhle natvrdo. Každou desátou zakázku v ČR od roku 2006 dodala firma, která zároveň sponzoruje politické strany. Kdybychom viděli za nastrčené bílé koně či dárce – fyzické osoby, bylo by to nejspíš ještě podstatně víc.

Je to vůbec problém?

Musí ty věci nutně souviset? Je každá firma darující politickým stranám apriori podezřelá? Kategoricky – ne. Současné napojení na zakázky znamená pouze riziko střetu zájmů. To že politik, sponzorovaný nějakou firmou, dokáže přizpůsobit zadávací dokumentaci nebo podepsat vícepráci se stát může a nemusí. Optikou firmy, která stranám nic nedarovala a zakázku nedostala, bude ale vítěz-sponzor korupčníkem vždy. Proto je vhodné, aby se politici i firmy takovým situacím raději vyhýbali, a takovéto dary prostě v zájmu vlastní reputace nepřipouštěli.

Naše výsledky ukazují, že darující firmy reálně získávají o 40-60 % více zakázek, než firmy bez darů politickým stranám. Potvrzuje se tím varování unijního protikorupčního úřadu GRECO – který v roce 2010 konstatoval, že neprůhledné financování politických stran může vést i k rozkladu veřejných financí. Uplynuly čtyři roky, problém je tu pořád – což dokládáme v naší celkem unikátní studii.

Na konec září připravujeme hodnocení zadavatelů veřejných zakázek, v něm budeme srovnávat města a obce i podle toho, jak často dávají zakázkám sponzorům politických stran. Pomocí něj hodláme vytvářet veřejný tlak na to, že tohle se prostě nedělá. Neváhejte a sdílejte, bez veřejnosti se veřejný tlak dělá blbě :).