V každé straně se najdou zastánci otevřených dat. Tedy alespoň před volbami…

| Blog | Nezařazené

Minulý týden ve čtvrtek jsme pořádali debatu zástupců politických stran o otevřených datech a o tom, na co se můžeme těšit po volbách. Zvolili jsme cestu nekonfrontační diskuse, kde si každý může říct, co považuje za užitečné pro to, aby se před volbami trochu blýsknul. Lákal jsem proto na debatu mj. jako na nadlouho nejoptimističtější a vlastně nevím, jestli jsem měl pravdu. Všichni zúčastnění se sice k otevřeným datům hlásí a mluví o nich veskrze hezky, ale víte co. Volby jsou za dveřmi a co není v programu, nebude ani předmětem koaličních vyjednávání. Posuďte sami.

Účast

Pozvali jsme zástupce parlamentních a relevantních stran. Parlamentními máme na mysli ty, které jsou v současnosti v parlamentu (s výjimkou Úsvitu, na ten jsme nějak zapomněli, možná schválně). Relevantními pak myslíme ty strany, které se tématu uvěřitelně věnují. Vyšel nám tak výběr devíti oslovených partají, z nichž se nakonec účastnilo sedm zástupců: Alexandr Bellu (ODS), Michal Berg (Zelení), Jan Farský (STAN), Ivan Gabal (KDU), Vladimír Koníček (KSČM), Ondřej Profant (Piráti) a Kristýna Zelienková (TOP09). Dvě strany s největší podporou voličů se nezúčastnily – zástupce ANO Radek Vondráček se chystal, ale z pracovních důvodů to nakonec nezvládl a omluvil se. Za ČSSD jsme oslovovali Milana Chovance, který má veřejnou správu a její elektronizaci v gesci, a v podstatě jsme nedostali žádnou uspokojivou odpověď (je možné, že stále ještě při tréninku rozborky a sborky samopalu přemýšlí o tom, proč jsme pozvánku posílali jemu, ministrovi vnitra).

Možná i proto, že chyběla potenciální “hlavní hvězda”, byl sál poloprázdný. Jak glosoval na twitteru Michal Bláha, kdyby do místnosti někdo hodil bombu, otevřená data by v Česku v podstatě skončila. Zjevně ani možnost slyšet před volbami politické sliby o tom, jak budou informace obíhat úřady, nikoliv lidé, není schopna nalákat jiné posluchače než nás pár, co spolu mluvíme. Měla by.

Pojďme raději k veselejším záležitostem, a sice k tomu, co zaznělo v diskusi.

Otevřená data mají více méně zelenou

Potěšující je, že nikdo z diskutujících otevřená data celkově neodmítl, tím musíme začít. Naděje tu tedy je a zatím, vypadá to, ani neumírá, spíš mírně roste. Přístup k datům, když už je máme, tak nějak všem dává smysl. Každému ale trochu jinak – uvádím u každého z účastníků nejzajímavější výroky, z nichž lze vytušit, co by diskutující kandidáti na poslanecké posty chtěli v příštím volebním období udělat, aby se Česko posunulo vstříc tomu, co by mělo být ve 21. století vlastně normální.

Alexandr Bellu (ODS)
#1 Přístup k informacím kromě transparentnosti také rozšiřuje možnost svobodné volby občanů, pomáhá efektivně alokovat zdroje a v neposlední řadě také znamená velký potenciál pro byznys.
#2 Otevřená data nejsou mezi politiky populární, není to přímočaré téma a strany se k přímočarým tématům uchylují raději, protože je není třeba vysvětlovat.
#3 Inspiraci hledá např. v Chicagu, kde jednotlivé prvky Smart Cities vznikají v triádě zadavatelé (město), klienti (občané) a dodavatelé.

Michal Berg (Zelení)
#1 Základní způsob, jak docílit nějakých výsledků, je řídit se principem open data first.
#2 Pro politiky hodně skloňovaný koncept Smart Cities jsou otevřená data zásadní příležitostí – bez nich je to hlavně černá díra na peníze.
#3 Spojení samospráv na jednotné platformě, kde budou sdílet svou expertizu, je efektivní řešení a zároveň utopie, protože každý kope sám za sebe.

Jan Farský (STAN)
#1 Je chybou, že si otevřená data zatím nikdo z vrcholových politiků nevzal za svou agendu a nezaštítil ji; to by se mělo změnit.
#2 Kde je to možné, měla by veřejná správa zpřístupnit maximum informací, pokud vznikly za veřejné peníze.
#3 Nevůle k otevírání dat má i mocenský aspekt – informace jsou cenný zdroj. Často je ale problémem i kvalita a srozumitelnost existujících dat.

Ivan Gabal (KDU-ČSL)
#1 Data jsou anti-teze ideologických keců.
#2 Digitalizace a otevřená data jsou téma pro bohaté země. A my jsme jednou z bohatých zemí, měli bychom na tom tedy začít pracovat.
#3 Transparentnost a otevřenost ano – zápas o Smart Cities by se měl proměnit v úsilí o smart governance. Při současném demografickém vývoji je prioritou digitální dostupnost úřadů, ta je důležitější než wifi lavičky.

Vladimír Koníček (KSČM)
#1 V okamžiku, kdy se prosazení otevřených dat stane vlajkovou lodí nějaké politické strany, může to být problém – ideální je proto spolupráce všech stran v parlamentu.
#2 Pokud existuje veřejný zájem na tom, aby byla data zveřejněna, měl by jejich vznik plně platit stát, finanční spoluúčast firem je problém.
#3 Problém je v kvalitě dat – třeba EET produkuje velké množství dat, ale žádná jsme neviděli.

Ondřej Profant (Piráti)
#1 Zveřejňovat vše neznamená zveřejňovat cokoli, ale to, co určuje zákon – zejm. Zákon o svobodném přístupu k informacím.
#2 Ochrana soukromí je důležitá a nemusí být nijak složitá – čím větší perimetr chráníte, tím spíš ho neubráníte.
#3 Necháváme si namlouvat, že opendata jsou složitá, ale ta data na úřadech jsou – pokud by byla exportována v řádné kvalitě, s jejich publikací by nebyl žádný problém.

Kristýna Zelienková (TOP 09)
#1 Data veřejné správy mají být zpřístupněna tak, aby byla user-friendly. Chci je jednoduše nalézt a rozumět jim.
#2 Otevřená data by měla sloužit tomu, aby si lidé mohli ověřit základní fakta – na co jsou moje daně, kolik, kam atp.
#3 Digitalizace nesmí rozdělovat lidi na ty, co umí pracovat s informačními technologiemi, a na ty, co to neumí.

Debata byla celkově velmi konsensuální, výše uvedené výroky byly často doprovázeny souhlasem ostatních diskutujících. Ti se v závěru shodli, že agendu otevřených dat, otevřeného vládnutí a digitalizace by měl v příští vládě nést ideálně premiér či místopředseda vlády (s výjimkou Ondřeje Profanta, který se přiklání k samostatnému ministerstvu informatiky) – jedná se podle nich o téma nadresortní a zásadní. Za 36 dní bude jasněji, zda se některý z diskutujících bude moci o tento závazek přihlásit. Do té doby můžete s autorem tohoto článku každý den napjatě klikat třeba sem.