Podzimní debaty o migraci přilákaly více než 1600 lidí

| Aktuality | Vše

Ke konci roku 2018 skončilo osm projektů, jež Nadace OSF podpořila v grantové výzvě „Jsme to my – za otevřený dialog (nejen) o migraci“. Nesehnutí Brno, Divadlo Continuo, Fórum pro prožitkové vzdělávání a další podpořené organizace uspořádaly na různých místech Česka 4 sousedská setkání a 13 veřejných debat o migraci a jejich podobách, přínosech i rizicích. Na středních a základních školách navíc zorganizovaly 24 přednášek a 7 interaktivních divadelních představení na toto téma. Celkem se všech těchto akcí zúčastnilo více než 1600 návštěvníků.

Diskuse se konaly nejen v Praze, Brně či Plzni, ale také na mnoha menších místech, mezi něž patřila například Dobruška, Polička, Adamov či jihočeské Malovice. A mezi návštěvníky byli i zástupci skupin, jež se k tomuto tématu příliš často nevyjadřují, například studenti učilišť či senioři, kteří se zúčastnili přednášek přímo v domově důchodců.

Ačkoliv o uprchlictví slyšíme a učíme se o něm, nikdo nám neukazuje příběhy lidí, kteří uprchnout museli. Dozvěděla jsem se tedy, jak migraci vnímají samotní uprchlíci,“ uvedla po debatě jedna ze studentek.

Cílem výzvy, na níž Nadace OSF spolupracovala s Nadací Miroslava Šaška, bylo podpořit racionální a kultivovanou diskusi o migraci v Česku. Všechny akce se proto snažily zapojit do debaty zástupce většinové společnosti i samotné migranty. Hovořilo se přitom jak o tématech pozitivních, například o úspěšných modelech soužití, tak také o kriminalitě či kriminalizaci migrace a dalších problémech.

A přestože média se uprchlické krizi již nevěnují tak intenzivně jako před třemi lety, debaty ukázaly, že téma migrace je stále velmi aktuální a nadále je zatíženo řadou mýtů a předsudků. „I tři roky po největší krizi v roce 2015 přetrvává potřeba pravdivě informovat o souvislostech migrace a uprchlictví, a nadále tak čelit existujícím stereotypům. Vzhledem k pozitivní reakci a přetrvávající poptávce tak budeme pokračovat v podobných aktivitách na školách, univerzitách i na veřejnosti i po skončení projektu,“ zhodnotila v závěrečné zprávě organizace Pomáháme lidem na útěku.

foto1    promisedland_web_040   

borova_ii   SAMSUNG CAMERA PICTURES