Novinářská cena Nadace OSF obdržela ke svému 10. výročí rekordní počet 591 nominací

| Tiskové zprávy | Novinářská cena

Nominace do letošního ročníku Novinářské ceny jsou uzavřeny. Veřejnost mohla nominovat nejlepší novinářské počiny za rok 2019 do 11 kategorií. Nadace OSF obdržela historicky nejvyšší počet nominací – celkem 591 příspěvků.

Novinářská cena Nadace OSF se ke svému 10. výročí založení spojuje s cenami Karla Havlíčka Borovského. Pro tuto cenu a pro Novinářskou křepelku vybírá nominace Rada Novinářské ceny a odborná porota Nadace Český literární fond.

V Novinářské ceně oceňuje Nadace OSF novinářské počiny, které zajímavým způsobem zachycují problematiku dnešní společnosti. Soutěž již 10 let přispívá ke zvyšování novinářské profesionality a k veřejné diskusi o stavu žurnalistiky. Upozorňuje také na světové trendy a potřebu rozvíjet nové nástroje. Do Novinářské ceny může příspěvky nominovat veřejnost i samotní novináři a novinářky.

Novinařina je služba, ne infobyznys
Magda Sodomková, vítězka Novinářské ceny 2016 za příspěvek Yusra plave o život, uvádí: „Příběh syrské plavkyně Yusry, je pro mě také příběhem o mediálním pokrytectví. Pro mě jako novinářku to byla obrovsky cenná zkušenost. Když jsem v roce 2015 jako freelancerka nabízela redakcím reportáž o uprchlické krizi, málokdo měl zájem. Téma je to prý „únavné, vyčerpané, lidé už o tom nechtějí číst“. Když se Yusra stala slavnou, pozornost médií, nejen českých z celého světa, se upřela na tuto dívku. Jednu z milionu uprchlíků, kteří přišli do Evropy. Náhlý mediální hlad s sebou nesl obrovský tlak. To, že jsme nakonec dostali Novinářskou cenu, Cenu Mileny Jesenské, i to, že jsme se dostali na shortlist nejstaršího evropského radio festivalu Prix Italia, mě potěšilo, ale brala jsem to spíš jako vzkaz redakcím: nezatracujte na první pohled nekomerční, neatraktivní, složitá témata. Novinařina je pro mě pořád především služba, ne infobyznys”.

Novinky letošního ročníku
Kromě samotného spojení dvou prestižních novinářských ocenění je novinkou, že se v kategorii Solutions Journalism, žurnalistice zaměřené na řešení, mohli novináři přihlašovat přímo, již je nevybírala porota. U kategorie audiovizuální žurnalistiky je letos kladen důraz na formát podcastů, které se staly důležitým prostředkem rozdělování a předávání informací.

“Novinářská cena je jedinečná tím, že oceňuje konkrétní žurnalistická díla v daném roce a vítězkou či vítězem se může stát etablovaná novinářka i začínající novinář – rozhoduje řemeslná kvalita. V minulých letech byly oceněny příspěvky z celého spektra novinářské obce. Během naší devítileté historie nám čtenáři, samotní novináři či redakce zaslali 2 788 nominací. Ocenili jsme 123 novinářů, novinářek a redakcí za celkových 80 počinů. Mám velkou radost, že v rámci letošního jubilejního 10. ročníku budeme společně s Nadací Český literární fond vyhlašovat i prestižní Cenu Karla Havlíčka Borovského za významný počin v české novinařině a Novinářskou křepelku, kterou letos nově podpoříme částkou 20 000 Kč. Do budoucna bychom rádi více pracovali s vítěznými příspěvky, které patří mezi to nejlepší z české psané i audiovizuální tvorby. Proto se snažíme ve spolupráci s knihovnami po celé republice zvyšovat povědomí o mediální gramotnosti, a to nejen u dětí, ale i dospělých a seniorů,” říká Michael Adamec z Nadace OSF.

Ceny K.H. Borovského se dosud předávaly v Havlíčkově Brodě. Nyní se přesouvají také do Prahy. Obě nadace ale chtějí zůstat věrné této tradici. Plánují proto akci s laureáty obou cen v městě Havlíčka Borovského.

“Jsme přesvědčeni, že v dnešní době je třeba spojovat, či přímo integrovat aktivity, které míří společným směrem. Nepochybujeme o tom, že oceňování liberálně orientované žurnalistiky patří k důležitým faktorům, jak udržovat a rozvíjet svobodný prostor pro individuální i kolektivní občanské aktivity,” říká Ivo Purš z Nadace Český literární fond.

Nominované projekty budou nadále posuzovat 4 až 5 členné poroty. V každé z nich by měl zasednout také česky hovořící cizinec, který může do posudků vnést nový pohled.

Kategorie nové soutěže o Novinářskou cenu za rok 2019 jsou:
Kategorie psané žurnalistiky „Nejlepší rozhovor“
Kategorie psané žurnalistiky „Nejlepší reportáž“
Kategorie psané žurnalistiky „Nejlepší komentář“
Kategorie psané žurnalistiky „Nejlepší analyticko-investigativní příspěvek“
Kategorie audiovizuální žurnalistiky „Nejlepší rozhovor, beseda, diskuse“
Kategorie audiovizuální žurnalistiky „Nejlepší reportáž“
Kategorie audiovizuální žurnalistiky „Nejlepší analyticko-investigativní příspěvek“
Kategorie regionální žurnalistiky (ve spolupráci s Konrad-Adenauer-Stiftung)
Kategorie online žurnalistiky (ve spolupráci s Newton Media)
Cena za Solutions Journalism žurnalistiku zaměřenou na řešení
Cena za nejlepší karikaturu, komiks nebo vtip
Česko-slovenská cena veřejnosti – zvláštní cena
Cena Karla Havlíčka Borovského
Cena Novinářská křepelka

Vyhlášení oceněných včetně česko-slovenské ceny veřejnosti proběhne na přelomu dubna a května 2020, termín bude ještě upřesněn. Generální partner 10. ročníku Novinářské ceny je Nadační fond nezávislé žurnalistiky.

Podrobnosti najdete na:
www.novinarskacena.cz
www.OSF.cz