Data by měla být základem pro jakékoliv rozhodování, říká Hana Petříková z CZ.NIC

| Aktuality | Náš stát | naše data

Chcete se dozvědět, jak můžete zlepšit život kolem sebe pomocí digitálních technologií? Připojte se k akci Civic Tech Open, která proběhne ve středu 18. listopadu od 15:00 – 17:30 online formou. Proč je dobré podporovat využívání digitálních technologií v občanském sektoru? Odpovídá Hana Petříková z firmy CZ.NIC, která je partnerem akce. Máte-li zájem se akce Civic Tech Open zúčastnit, registrujte se prosím zde.

Proč jste se rozhodli podpořit soutěž Společně otevíráme data?

Cíle, které soutěž Společně otevíráme data sleduje, jsou nám ve sdružení CZ.NIC velmi blízké. Věříme, že využívání potenciálu open source technologií a otevřených dat a podpora jejich rozvoje dělá nejen internet, ale i svět lepším místem pro nás všechny. Jsme proto rádi, že můžeme být součástí projektu, kde se rodí skvělé a reálně využitelné nápady. 

Proč jste si vybrali právě kategorie Vzdělávání a Městská data?

Kategorii Vzdělávání jsme se rozhodli podpořit, protože si klade za cíl bezpečné užívání digitálních technologií. My již několik let pořádáme v Akademii CZ.NIC vzdělávací kurzy, v rámci Edice CZ.NIC vydáváme populárně naučné knihy a věnujeme se dalším vzdělávacím projektům, přičemž jedním z hlavních témat bývá právě bezpečnost na internetu. Téma Vzdělávání jako by tak bylo šité nám přímo na míru. Kategorie Městská data nejsou našemu poli působení o nic vzdálenější než vzdělávání. V posledních měsících jsme se ve sdružení CZ.NIC věnovali usnadnění přístupu veřejnosti k elektronickým službám veřejné správy a uvědomujeme si, jaké máme V ČR v této oblasti ještě rezervy. Data by pak měla být základem pro jakékoliv rozhodování, proto se těšíme, s jakými projekty letos soutěžící přijdou.

Proč si myslíte, že je dobré podpořit v občanském sektoru využívání digitálních technologií?

Jistě není třeba vysvětlovat, jak mohou být digitální technologie mocné. Pokud s nimi přijdou správní lidé se správným záměrem a projekt je dobře realizován, výsledkem je obecný prospěch, zvyšování kvality života, efektivity nebo transparentnosti. A kdo by u něčeho takové nechtěl být a podpořit to? 

Co byste vzkázala soutěžícím?

Soutěží podobného typu u nás moc nemáme, takže pokud jste připraveni „jít s kůží na trh“, neváhejte. Soutěž vám může kromě případné výhry přinést spoustu cenných zkušeností, důležitou zpětnou vazbu, nové kontakty a pomoci vaši aplikaci zviditelnit.  Škoda každé takové příležitosti, které nevyužijete. 


Máte-li zájem se zúčastnit akce Civic Tech Open, registrujte se prosím zde.