Spouštíme nominace na Novinářskou cenu 2020. Zvolte nejlepší novinářské počiny roku

| Aktuality | Novinářská cena

Nadace OSF vyhlašuje již 11. ročník soutěže Novinářská cena. Od 4. ledna může široká veřejnost, redakce i samotní novináři nominovat nejlepší žurnalistické práce. Uzávěrka pro nominace je 1. února 2021. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne v průběhu května v divadelním a uměleckém prostoru Jatka78 v Pražské tržnici. V minulém 10. ročníku soutěž zaznamenala nejvíce nominovaných příspěvků, a to 590. Součástí Novinářské ceny je od minulého roku i Cena Karla Havlíčka Borovského a Novinářská křepelka. 

Letos již po jedenácté ocení Novinářská cena kvalitní žurnalistické příspěvky v celkem 14 kategoriích psané, audiovizuální a online žurnalistiky. Soutěž je určena novinářům všech typů a velikostí médií – tištěných i elektronických, od regionálních po celostátní. 

Příspěvky musí být uveřejněny v České republice od 1. ledna do 31. prosince 2020. Tradičně budou v kategoriích psané a audiovizuální žurnalistiky hodnoceny žánry, jako je rozhovor, reportáž, analyticko-investigativní příspěvek a komentář. Podruhé udělí Nadace OSF i ocenění Karla Havlíčka Borovského, pro kterou vybírá nominanty Rada Novinářské ceny a odborná porota Nadace Český literární fond.

„Vzhledem k pandemii byl rok 2020 velmi náročný, a to i pro novináře. Mnoho subjektů toto krizové období uchopilo jako příležitost pro vlastní rozvoj, modernizaci a digitalizaci. Už dlouho se mluví o datové žurnalistice, hledání nových způsobů jak pracovat s daty, vizualizovat a dobře interpretovat modely. Covid nám ukázal jak snadné je díky špatné práci s daty na straně novináře podávat zavádějící informace. A byl patrný rozdíl v přístupu a kvalitě této práce v různých médiích. I proto jsem letos moc zvědavý na nominace v kategorii inovativní online žurnalistiky. Věřím, že to bude nabitá kategorie. Doufám, že si média uvědomí, že bez dobré datové žurnalistiky se neobejdou,“ říká ředitel Nadace OSF Robert Basch.

Novinářská cena proběhne jakou součást Novinářského dne, jehož součástí je také Novinářské fórum pořádané Nadačním fondem nezávislé žurnalistiky. 

„Myslím, že se spojení Novinářského fóra a Novinářské ceny do jednoho dne novinářů osvědčilo. Vytvořili jsme prostor pro společné setkání a debatu nad aktuálním stavem české žurnalistiky. Konkrétní témata panelových debat letošního ročníku ještě neprozradím, ale podtitulem konference je Peníze nebo život!?,“ říká Josef Šlerka, ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky

Přihlášené příspěvky do Novinářské ceny zhodnotí nezávislé odborné poroty složené z osobností mediálního, kulturního, neziskového i akademického sektoru. V každé kategorii získá vítěz cenu spojenou s odměnou 20 000 Kč.

Více informací najdete na www.novinarskacena.cz nebo www.osf.cz. Generálním partnerem Novinářské ceny je Nadační fond nezávislé žurnalistiky. 

 

SEZNAM KATEGORIÍ NOVINÁŘSKÉ CENY 2020:

Kategorie psané žurnalistiky
  1. Nejlepší rozhovor
  2. Nejlepší reportáž
  3. Nejlepší komentář
  4. Nejlepší analyticko-investigativní příspěvek
Kategorie audiovizuální žurnalistiky
  1. Nejlepší rozhovor, beseda nebo diskuse
  2. Nejlepší reportáž
  3. Nejlepší analyticko-investigativní příspěvek
Kategorie online žurnalistiky
  1. Cena za inovativní online žurnalistiku
Zvláštní ceny
  • Nejlepší česko-slovenský kreslený vtip, komiks nebo karikatura
  • Česko-slovenská cena veřejnosti (do kategorie se nelze přihlásit, nominují do ní přímo porotci napříč všemi kategoriemi)
  • Cena za regionální žurnalistiku (ve spolupráci s Kondrad Adenauer Stiftung)
  • Cena za Solutions Journalism – žurnalistiku orientovanou na řešení
  • Cena Karla Havlíčka Borovského (do ceny nominuje Rada Novinářské ceny) 
  • Novinářská křepelka (do ceny nominuje Rada Novinářské ceny)