Rozhodněte o vítězi Česko-slovenské ceny veřejnosti 2022

| Aktuality | Novinářská cena

Právě jsme spustili hlasování o Česko-slovenské ceně veřejnosti. Hlasujte pro příspěvek, který měl podle Vás za poslední rok největší společenský dopad, nebo zásadně přispěl k posílení práv občanů. Hlasovat můžete na stránkách Novinářské ceny do půlnoci 27. 4. 2023. Jeden vylosovaný hlasující získá roční předplatné vybraného online titulu.

 

Pro koho můžete hlasovat (řazeno abecedně dle autorky / autora):


Mária Benedikovičová / DENNÍK N

ŠtB išla po Lasicovi a Satinskom: odpočúvanie v hotelovej izbe aj tajné zábery zo sledovania

Prinášame 13 fotografií z tajného sledovania Milana Lasicu a Júliusa Satinského komunistickou Štátnou bezpečnosťou. Dôkazy našli v Ústave pamäti národa a v českom Archíve bezpečnostných zložiek, známu dvojicu sledovali dlhé roky.

 

Martina Bolibruchová / ZMÚDRI G

Vzdelávacie médium pre mladých Zmúdri G

Projekt partie mladých ľudí, ktorá sa rozhodla pomôcť študentom pripraviť sa lepšie na reálny dospelý život. Generácia, ktorá sa zaujíma.

 

Denisa Czibulka / TV MARKÍZA

Deti v osadách vyrastajú pod neustálym stresom. Kto chce bludný kruh generačnej chudoby opustiť, naráža na systémové bariéry

Deti v osadách sú odsúdené na život v biede ešte skôr, ako sa narodia. Až 87 percent obyvateľov segregovaných osád žije pod hranicou chudoby. Prečo je to tak? A kadiaľ vedie cesta von? Často počúvame slovné spojenie rómsky problém a reči o jeho riešení. V realite však pred ním ľudia zatvárajú oči, tváriac sa, že sa ich táto chudoba netýka.


Michal Kubal / ČESKÁ TELEVIZE

Zelenskyj v rozhovoru s Kubalem: Když začala válka, všichni mi řekli, že musím okamžitě odjet

Michal Kubal a muž, který mění světové dějiny. Mívá ukrajinský prezident noční můry? Proč už nepočítá dny od začátku ruské agrese? Jak těžké je udržet mezinárodní podporu a proč chce hned po válce jet k moři? Nebývale otevřený rozhovor s Volodymyrem Zelenským – o globální politice i obyčejných věcech. 

 

Tereza Matějčková / ECHO24

Nevyžádané rady klimatickému aktivistovi

Jazyk klimatických aktivistů je ve vleku systému, který nás do problémů dostal. Slýcháme: Více slunce, více větru, není alternativa, není čas. Autorka upozorňuje, že alarmistický jazyk zestárl a logika růstu a zrychlování není řešením, ale součástí obtíží. Potřebujeme pozitivní vizi toho, jak obývat svět – právě umělci toto umí. Je třeba se od nich učit, ne na jejich díla lít polévku. 

 

Zdislava Pokorná / DENÍK N

Jak Mynář a Nejedlý řeší na Hradě vlastní byznys. Měsíc jsme sledovali jejich schůzky

Sídlo prezidentů se v éře Miloše Zemana stalo sídlem pro byznys jeho nejbližšího okolí – Vratislava Mynáře a Martina Nejedlého. Reportérka Deníku N na Hradě strávila desítky hodin, aby popsala, jaké hosty oba muži přijímají. Detailní přehled vypovídá o tom, že spíše než správu veřejní řeší byznys – včetně svého vlastního. 

 

Martin M. Šimečka / DENNÍK N

Príhody tuláka po Slovensku

Vybral som sa do hôr bez prípravy, bez plánu a cieľa. Nemal som v pláne ani túto reportáž, ale aj ona sa napokon stala súčasťou veľkého dobrodružstva, v ktorom hlavnú úlohu zohrala náhoda.

 

Zuzana Šotová, Hana Čápová / INVESTIGACE.CZ

Pandora Papers: Kyperské schéma Ivany Tykač

Ivana Tykač, realitní magnátka a současná manželka jednoho z nejbohatších Čechů Pavla Tykače, vytvořila komplikované finanční schéma. Podle dokumentů Pandora Papers měly z jejích offshorů protéct směrem k jejím českým firmám v letech 2006 až 2018 stovky milionů korun. Není však zřejmé, zda šlo o reálné převody peněz, nebo tyto transakce proběhly jen na papíře. A pokud se napříč účty přelévaly reálné peníze, není jasné, odkud pocházely. Součástí tohoto schématu jsou i tři české firmy, které vlastní několik nemovitostí.

 

Šimona Tomková / ČASOPIS ATTELIÉR

Právnička Burajová: Ak váš sused bije ženu, nebojte sa zavolať políciu

Obetiam domáceho násilia neveríme, lebo si nechceme priznať, že ani s blízkymi osobami nemusíme byť v bezpečí, hovorí analytička centra pre prevenciu násilia na ženách Barbora Burajová.

 

Petr Třešňák / RESPEKT

Kdo zabil Dorotu Š. Český stát potichu týrá své nejzranitelnější občany

Případ zabití Doroty Šandorové, kterou její pečovatel Ondřej Bali během noční směny – údajně se záměrem ji uklidnit – zalehl v posteli, brutálně jí zkroutil ruce za záda a plnou silou jí tlačil na hrudník, až upadla do bezvědomí a udusila se, se z nejasných důvodů dosud neobjevil v médiích.