Kdo získá Cenu veřejnosti? Zapojte se do hlasování!

| Aktuality | Novinářská cena

Otevíráme hlasování v Ceně veřejnosti – rozhodněte o tom, který novinářský počin za rok 2023 měl největší společenský dopad. Hlasovat můžete na webu Novinářské ceny do půlnoci 25. dubna 2024. I letos z hlasujících vylosujeme jednu výherkyni či výherce, který získá roční předplatné titulu dle vlastního výběru.

Právě teď se můžete zapojit do hlasování a rozhodnout o tom, kdo získá Cenu veřejnosti 2023. Rada Novinářské ceny vybrala z celkových 890 nominací napříč kategoriemi 6 finálních příspěvků, pro které můžete hlasovat od 18. dubna do půlnoci 25. dubna 2024. Vítězný příspěvek oznámíme na vyhlášení Novinářské ceny už 6. května 2023. Z došlých hlasů vylosujeme výherkyni či výherce, který získá roční předplatné titulu dle vlastního výběru.

 

Pro koho můžete hlasovat?

 

Artur Janoušek / Český rozhlas

Státní miliony na podporu tenisu končí u vlivného funkcionáře. Svaz to odmítá vysvětlit

Je to jedna z největších sportovních kauz v Česku za poslední roky. Investigativní reportér Českého rozhlasu Radiožurnálu Artur Janoušek odhalil rozsáhlý dotační podvod v Českém tenisovém svazu, což vedlo k zatčení a obvinění šéfa svazu Iva Kaderky a dalších čtyř lidí. Kaderka skončil ve vazbě a svaz musí zaplatit sankci skoro 30 milionů korun.

 

Adéla Jelínková, Christine Havranová / Seznam Zprávy

Slopné: Kdo je vrah?

Podcast se zabývá případem polozapomenuté vraždy, za níž ve vězení už 11 let sedí dva mladí muži. Redaktorky přinesly řadu nových důkazů, které zásadním způsobem mění pohled na příběh vraždy ve Slopném tak, jak jej předkládali vyšetřovatelé, žalobci nebo soudy. Investigativa navíc odhaluje mrazivé skutečnosti o českém justičním systému.

 

Lukáš Prchal, Michal Tomeš / Deník N

České stroje se do Ruska dostaly přes firmu z kyrgyzské chatrče. Případ TOS Varnsdorf ukazuje, jak snadno se obcházejí sankce

Sankce sice obchodní vazby mezi Prahou a Moskvou formálně omezily, české stroje ale do Ruska stále míří. Deník N odhalil podnikání firmy, která z chatrče ve středoasijském Kyrgyzstánu posílá sankcionované stroje do Ruska. Tam mohou sloužit Putinově válečnému tažení.

 

Matěj Schneider / Voxpot

Ostudné pokrytí tragédie: Média musí informovat, ale i to jde dělat zodpovědně

Text zveřejněný bezprostředně po bezprecedentní masové střelbě na Filozofické fakultě čerpá z americké zkušenosti s mediálním pokrytím podobných tragédií. Varuje před riziky, která může přinést nadměrná pozornost věnovaná pachatelům. Vyzývá k citlivému a omezenému zobrazování ve zprávách, aby se zabránilo motivaci k napodobování těchto činů.

 

Lea Surovcová / Česká televize

Těžko v duši

Psychické potíže dětí a mládeže prudce narůstají. Zejména vysoký výskyt závažných případů zaskočil i zkušené odborníky. Jenže se ukazuje, že nejen zdravotnický systém na to není dostatečně připravený. Děti a rodiče proto na pomoc často čekají dlouho. Jak fatální následky to může mít? Je z toho cesta ven? A hlavně co se děje v dětské duši? Na to hledala odpovědi celý školní rok autorka dokumentu Těžko v duši – Lea Surovcová.

 

Ivana Svobodová / Respekt

Boží bojovníci u soudu s Tušlem a Čermákem

Někdo si lehá na zem, někdo provokuje ozbrojenou stráž, hodně se tu křičí a taky pláče nad tklivou lží, lidé se bojí vraždících lékařů, hrozí prolitou krví a novinář je v roli spiklence světových zločinců. Fenomén fanoušků obviněných konspirátorů a nenávistníků vstoupil i do budov českých soudů. Reportáž popisuje, jak jejich svět vypadá zblízka.