Crowdfunding jako nástroj k budování komunit. Organizace v Česku, Maďarsku a na Slovensku podpoříme téměř čtyřmi miliony korun

| Aktuality | Stronger Roots

V programu Stronger Roots podpoříme částkou téměř 150 000 eur celkem 50 crowdfundingových kampaní napříč Českem, Slovenskem a Maďarskem. Vybrané kampaně získají finanční prostředky, expertní konzultace a mentoring.

V Nadaci OSF ve spolupráci s partnery a za podpory Evropské unie z programu Občané, rovnost, práva a hodnoty (CERV) v programu Stronger Roots podpoříme 15 českých projektů, které využívají crowdfunding jako nástroj k budování silných komunit podporovatelů. S našimi partnerskými organizacemi Nadácia otvorenej spoločnosti a NIOK Foundation poskytneme finanční a expertní oporu 16 organizacím občanské společnosti na Slovensku a dalším 19 v Maďarsku

V Česku hodnoticí komise vybírala z celkem 49 přihlášených projektů. 15 organizací podpoříme matchingovým grantem ve výši částky, již vyberou ve své crowdfundingové kampani, pokud od svých podporovatelů získají alespoň 80 % své cílové částky.

V průběhu trvání projektu poskytneme podpořeným organizacím vzdělávací program zaměřený na různé aspekty crowdfundingu, díky němuž budou moci lépe plánovat a efektivněji realizovat kampaně a aktivity, na které se jim podařilo získat finanční prostředky.

„Gratulujeme podpořeným organizacím a těšíme se na spolupráci. Zároveň děkujeme všem, co se přihlásili –  sešlo se nám velké množství originálních a potřebných projektů a výběr rozhodně nebyl jednoduchý,“ dodává Anna Hašlarová, manažerka programu Stronger Roots.

Podpořené organizace v Česku

Tosara

Projekt: Kampaň na podporu inkluzivní dětské skupiny Tosárka

Inkluzivní dětská skupina Tosárka propojuje děti se socio-kulturním znevýhodněním i bez. Cílem kampaně je získat finance na úhradu školkovného pro děti ze znevýhodněného prostředí, které jsou ve skupině zapojené zdarma, ale také zpropagovat celý koncept Tosárky a důležitost předškolního vzdělávání pro všechny děti bez rozdílů.

Hospic svaté Hedviky

Projekt: Ultrazvuk na cestách

Hospic svaté Hedviky poskytuje komplexní paliativní péči pacientům v terminálním stádiu onemocnění, kteří často řeší problém s ascitem. Komplikaci, kterou lze řešit i v domácím prostředí. Pro usnadnění práce v terénu je potřeba přístroj, který zakoupí s podporou komunity příznivců a podporovatelů. Převoz do nemocnice na provedení tohoto výkonu bývá pro křehkého pacienta v terminálním stavu onemocnění velmi vyčerpávající. Ultrazvuk pro hospic přinese zkvalitnění péče v domácím prostředí pacientů.

Cesta von CZ

Projekt: Vánoční kampaň Omama

Vánoční kampaň Omama je zaměřena na několikaměsíční podporu 15 dětí (0-3 roky) a jejich rodičů ze sociálně vyloučených lokalit Moravskoslezského kraje prostřednictvím programu Omama.

Iuridicum Remedium

Projekt: Dvacátý ročník Cen Velkého bratra

Iuridicum Remedium v roce 2025 již po dvacáté udělí ceny těm největším narušitelům soukromí – Ceny Velkého bratra. Za poslední dvě dekády se vztah společnosti k soukromí značně proměnil. Dvacátý ročník soutěže ponese zásadní otázku: trpíme opravdu syndromem vařené žáby a zvykáme si na stále většího Velkého bratra? 

MigAct

Projekt: Místní setkání MigAct

Kampaň se zaměří na sběr prostředků na školení a posílení kapacit místních komunitních lídrů – lidí, kteří jsou aktivní v sousedských aktivitách na území Prahy a mají primárně migrační původ. Vybrané účastnice a účastníci projektu absolvují školení zaměřené na posílení občanských kompetencí a uspořádají místní setkání na vybrané téma ve svých lokalitách.

Asociace debatních klubů

Projekt: Rozvoj debatního programu pro žáky základních škol

České vzdělávání je orientováno na znalosti, praktické dovednosti jsou zanedbávány. Nedostatky v mediální gramotnosti, neexistující podpora kreativního myšlení a absence výuky kritického myšlení nebo argumentace negativně ovlivňují každodenní i občanský život dětí a mladých lidí. Obsahem projektu je pořádání debatních turnajů a vzdělávacích workshopů pro žáky i učitele s cílem napravit uvedené nedostatky ve formálním vzdělávání.

STUD

Projekt: Brno Pride Week 2025

Cílem crowdfundingové kampaně Brno Pride Week 2025 je získat finanční prostředky na uspořádání závěrečné akce festivalu – Duhového průvodu za práva LGBT+ komunity, včetně doprovodného kulturního programu. Kampaň propojí naše stálé podporovatele s novými dárci a přispěje k zrovnoprávnění LGBT+ komunity, eliminaci diskriminace a vytvoření bezpečného prostoru pro vzájemné porozumění.

ProJudo

Projekt: Crowdfundingová kampaň ProJudo z.s.

Kampaň se zaměřuje na integraci dětí z nízkopříjmových rodin a znevýhodněných komunit. Cílem je vybrat prostředky na úhradu nákladů spojených se sportem a na nákup prvních kimon. Kromě toho posílí komunitního ducha pořádáním setkání a akcí, které sbližují děti a jejich rodiny. Součástí jsou školení a semináře pro trenéry a dobrovolníky, aby mohli efektivněji podporovat děti znevýhodněných rodin.

Nadace Veronica

Projekt: Tahle kampaň je o hovně (kompostovací záchody pro přírodní zahradu Veronica Hostětín)

Centrem klimatického vzdělávání Veronica Hostětín projde ročně přes 5000 lidí. Plánované rozšíření kapacity centra o další učebnu znamená i navýšení kapacity ekologických separačních kompostovacích toalet v navazující přírodní zahradě Nadace Veronica.

Replug me Education

Projekt: Rozšíření nabídky programů a služeb organizace podporující digitální well-being dětí i dospělých

Replug me Education pomáhá dětem najít zdravý vztah k technologiím i sobě samým. Věnuje se opomíjeným dopadům používání digitálních/online technologií na duševní zdraví, sociální fungování a celkový wellbeing dětí i dospělých. Realizuje preventivní a podpůrné programy, analyzuje dostupná i vlastní data. Zároveň usiluje o prosazení systémových změn v oblasti vzdělávání a systému ochrany dítěte.

Iniciativa Hlavák

Projekt: Iniciativa Hlavák – pomáháme lidem na útěku

Iniciativa Hlavák (IH) poskytuje humanitární a informační pomoc lidem na útěku přijíždějícím na pražské Hlavní nádraží. Cílem kampaně je získat finance nejen na jídlo a hygienické potřeby, ale i na lidskou práci. 

TJ Sokol Jablonec nad Nisou

Projekt: 130 let jabloneckého Sokola

Jablonecký Sokol byl založený v roce 1894 a na začátku října 2024 oslaví 130. výročí založení. Při té příležitosti vyjde publikace, která bude souhrnným přehledem dochovaných informací o činnosti tělocvičné jednoty Sokol. Knihu doplní příběhy pamětníků a rozhovory s bývalými i současnými členy Sokola V Jablonci nad Nisou.

Lumpíkov

Projekt: Stop domácímu násilí!

Účelem projektu je zajistit psychologickou pomoc, právní poradenství, hlídání dětí po dobu konzultací a zařizování, podpora při hledání nového bydlení a pomoc s vyřizováním sociálních dávek osobám, které si procházejí domácím násilím. Finanční prostředky budou využity na pomoc osobám, které zažívají domácí násilí. Každá osoba bude moci využít psychologickou a právní pomoc na individuální bázi.

Víc z Netolic

Projekt: Chceme skatepark v Netolicích

Cílem je vytvořit komunitu, která se bude podílet na opravě zničeného skateparku v Netolicích a její následné údržbě. Početná skupina dětí a mládeže chce sportovat, ale nemá kde. Staví si tak vlastní nebezpečné překážky. Kampaň jim pomůže dosáhnout jejich cíle a tím je mít prostor, kde se budou ve svém sportu zlepšovat.

Nekrachni

Projekt: Podpoř, šetři, nekrachni

 Cílem projektu je podpořit rozšíření obsahu webové a mobilní aplikace pro studenty základních a středních škol s cílem zlepšit jejich finanční gramotnost. Aplikace se zaměřuje na rozvoj kompetencí uživatelů podporujících jejich finanční zdraví.


V programu Stronger Roots pomáháme organizacím občanské společnosti na Slovensku, v Česku a Maďarsku, aby oslovovaly lidi kolem sebe, zapojovaly je do své práce a vytvářely si kolem sebe široké komunity příznivců, dárců, dobrovolníků a nových partnerů. Díky nim se stávají odolnějšími a zároveň mohou efektivněji přispívat k řešení problémů, které nás trápí.

Na programu spolupracujeme s českým think-tankem Glopolis, slovenskou Nadáciou otvorenej spoločnosti a maďarskou NIOK Foundation. Program financuje Evropská unie z programu Občané, rovnost, práva a hodnoty (CERV) a zahraniční nadace Porticus a Open Society Foundations. 

Program Stronger Roots financuje Evropská unie. Za názory vyjádřené v tomto článku odpovídají výlučně autoři, článek nutně nereprezentuje názory Evropské unie. Za využití informací nenese ani Evropská unie, ani dárce grantu odpovědnost.