Prestižní ocenění Bibliotheca inspirans 2024 získalo 9 knihoven za mimořádnou péči o rozvoj a wellbeing svých zaměstnanců

| Tiskové zprávy | Knihovny jako průvodkyně 21. stoletím

Devět knihoven a jedno knihovnické sdružení dnes převzalo ocenění Bibliotheca inspirans 2024. Odborná porota soutěže hodnotila, jak 34 přihlášených knihoven a 2 profesní sdružení pojalo péči o své knihovnice a knihovníky. Ty oceněné jim vedle vzdělávacích cest po republice i do zahraničí poskytují například osobního průvodce pro nováčky, společné cvičení jógy, nebo inovativní řízení metodou SCRUM. Ocenění uděluje Nadace OSF společně s Českou spořitelnou. Slavnostní vyhlášení již 3. ročníku proběhlo 10. září v Olomouci na největší knihovnické konferenci Knihovny současnosti.

Foto: Jana Hájková

Hledali jsme inspirativní příklady mezi knihovnami a jejich zřizovateli, kteří nezapomínají pečovat také o to nejcennější o své zaměstnance. Podporují je, vytváří komfortní podmínky pro každodenní práci a pečují o jejich duševní pohodu. Protože právě spokojené knihovnice a knihovníci dělají knihovny knihovnami.

Kateřina Uhlíková z Nadace OSF

Wellbeing koutek, cvičení jógy nebo třeba zásoba nanuků v mrazáku –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ v Knihovně České zemědělské univerzity je péče o zaměstnance prioritou. Oporu nachází i ve svém zřizovateli, který nastavení vstřícného prostředí vnímá jako nezbytný předpoklad pro poskytování kvalitních služeb. Knihovna Ústeckého kraje v praxi zavedla inovativní metodu SCRUM, díky které zaměstnancům odpadly dlouhé porady a všichni mají přehled o tom, co se v knihovně právě děje a mohou efektivně rozvíjet svůj potenciál. Zvláštní ocenění poroty získal Mladý SKIP  – sekce Svazu knihovníků a informačních pracovníků ČR za zlepšování podmínek pro mladé knihovnice a knihovníky a podporu v aktuálních tématech, jako je například sladění práce a rodiny nebo získávání zkušeností na stážích v Česku i zahraničí.

„Často zapomínáme ocenit ty, na kterých stojí naše projekty, služby, ba i jméno společnosti, o vztazích s lidmi okolo nás nemluvě. To neplatí o knihovnách, které letošním oceněním Bibliotheca inspirans vyzdvihujeme jako příklady dobré praxe. Desítka oceněných ví, že pohoda zaměstnance je to nejcennější, co mohou podporovat. A tomu ve Spořce nesmírně fandíme.”

Andrea Studihradová, CSR manažerka České spořitelny

Oceněné knihovny získaly mikrogrant ve výši 10 nebo 20 tisíc korun pro další rozvoj svých aktivit a také 3D diplom v podobě polštáře dle návrhu textilní designérky Karolíny Kopřivové, která ve své tvorbě propojuje design a duševní zdraví. Originální polštářové diplomy vyhotovené v Chráněných dílnách KOPEČEK – Sdružení Neratov, které Kopřivová navrhla na míru Bibliotheca inspirans 2024, tak přispějí k duševní pohodě jak těch, co v oceněných knihovnách pracují, tak jejich návštěvníků.

Oceněné knihovny

Knihovna Dr. E. Bořického Milín

Městská knihovna Valašské Meziříčí

Místní knihovna Černilov

Masarykova veřejná knihovna Vsetín

Ústřední knihovna Filozofické fakulty Masarykovy univerzity

Městská knihovna Dobříš

Knihovna České zemědělské univerzity

Chomutovská knihovna

Knihovna Ústeckého kraje

Mladý SKIP, sekce Svazu knihovníků a informačních pracovníků ČR

Poroty

O výběru ocenění Bibliotheca inspirans 2024 rozhodla porota ve složení: Kateřina Uhlíková (Nadace OSF), Ladislava Zbiejczuk Suchá (Masarykova univerzita), Kateřina Jiřinová (hybatelka změn), Tomáš Jindříšek (Digital First Marketing Group), Zuzana Horálková (Society for All) a Magdalena Větrovcová (Česká spořitelna).

O Bibliotheca inspirans

Ocenění uděluje již třetím rokem Nadace OSF ve spolupráci s Českou spořitelnou. V minulých ročnících ocenily a podpořily knihovny, které jsou aktivní a inovativní v oblasti mediálního vzdělávání či péče o místní komunitu. V roce 2025 se ocenění zaměří na téma knihovny budoucnosti, tedy vzájemné propojení lidského a technologického potenciálu, který vytváří nové světy a upevňuje vztahy.  

Kontakt pro média  

Zuzana Kroupová
manažerka komunikace Nadace OSF
zuzana.kroupova@osf.cz
+420 778 976 644

Fotografie: Jana Hájková