Prezident Petr Pavel poděkoval organizacím občanské společnosti za odvahu a skvěle odvedenou práci v programu Active Citizens Fund

| Tiskové zprávy | Active Citizens Fund

Na 300 zástupkyň a zástupců občanské společnosti se ve čtvrtek 17. října sešlo v Míčovně Pražského hradu, aby slavnostně zakončili program Active Citizens Fund, který podpořil 305 projektů částkou přes 300 milionů korun. Akce s názvem Oslava odvahy vzdala hold práci organizací, které za 5 let trvání programu zapojily do zlepšování života v Česku přes 2,5 milionu lidí. Oslavu odvahy podpořil svou záštitou i účastí prezident České republiky Petr Pavel. Záštitu nad akcí převzala také paní Eva Pavlová. Program Active Citizens Fund v Česku spravuje konsorcium tří organizací –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Nadace OSF, Výbor dobré vůle –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Nadace Olgy Havlové a Skautský institut.

Program Active Citizens Fund posílil první organizace občanské společnosti v roce 2019. Podpořené organizace ve všech 14 českých krajích obsáhly širokou škálu aktivit – měnily legislativu, zvyšovaly důvěru ve veřejné instituce, oživily lokální komunity, pomáhaly seniorům, lidem s handicapem, dětem nebo třeba rodičům samoživitelům. 

„Přínosem programu Active Citizens Fund je rozhodně jeho flexibilita –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ organizace měly možnost projekt přizpůsobovat a reagovat na aktuální potřeby regionů a komunit. Program byl také naprosto unikátní v tom, že jsme požadovali od podpořených organizací, aby část rozpočtu důsledně věnovaly na vlastní rozvoj a posílení kompetencí. Díky tomu je jejich práce pro společnost mnohem efektivnější, cílenější a profesionálnější,“ říká provozní ředitelka Nadace OSF Barbora Hořavová, která grantová pravidla pro Českou republiku pomáhala nastavovat. 

Od roku 2019 do roku 2024 poskytlo konsorcium programu Active Citizens Fund významnou grantovou podporu pro občanskou participaci, zmocnění znevýhodněných skupin a posílení neziskových organizací. Rozvíjelo organizace v oblasti digitálních kompetencí a online fundraisingu. Klíčovou roli v celém programu hrála mezinárodní spolupráce. Podpořené organizace se zúčastnily studijních cest, kde se inspirovaly prací občanského sektoru v partnerských státech. 

Organizace občanské společnosti v Norsku jsou respektované v byznyse, mezi političkami a politiky i širokou veřejností. Nejenže se věnují celé řadě zásadních témat – od sociálních služeb až po vzdělávání, ale především dávají hlas znevýhodněným skupinám. Organizace občanské společnosti jsou páteří norského demokratického modelu. V Česku se daří posilovat odolnou a inkluzivní společnost i díky projektům podpořeným v programu Active Citizens Fund, říká zástupce velvyslanectví Norského království Per Øystein Vatne.

V Míčovně Pražského hradu se sešlo na 300 lidí z podpořených organizací. Oslava odvahy ukázala význam občanského sektoru, který s programem Active Citizens Fund posílil svou odolnost a schopnost čelit krizím. 89 % organizací pokračuje ve změnách nastartovaných grantovou podporou a 96 % organizací zlepšilo své služby. 

Každá změna, ať už malá či velká, je výsledkem odvahy lidí, kterým není lhostejné, jak se u nás žije. Prezident Petr Pavel poděkoval zástupkyním a zástupcům občanské společnosti za to, že proměňují Česko v lepší, spravedlivější a otevřenější místo, kde se žije dobře nám všem. 

Active Citizens Fund 

Program Active Citizens Fund je realizován s podporou Fondů EHP a Norska 2014–2021. Do Fondů přispívají státy Island, Lichtenštejnsko a Norsko za účelem snižování ekonomických a sociálních rozdílů v Evropském hospodářském prostoru. 

V České republice spravuje program Active Citizens Fund konsorcium, které tvoří Nadace OSF, Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové a Skautský institut. Konsorcium bylo vybráno na základě otevřeného výběrového řízení. Celková částka určená na grantovou podporu přesáhla 300 milionů korun (13,5 milionů eur). O granty mohly žádat organizace občanské společnosti registrované v ČR, které mají minimálně jednoletou či dvouletou aktivní historii. 

Kontakt pro média:
Markéta Prokeš Wittichová
marketa.prokes@osf.cz
720 952 464

Fotografie: Ondřej Besperát