Městská knihovna Beroun: Za minutu dvanáct

Mění se tu semínka i oblečení a lidé se dozvídají, jak neobtěžovat přírodu odpady, jaké jsou výhody i úskalí sdíleného bydlení nebo jak být správným veganem. V berounské knihovně je udržitelnost přirozenou součástí života a učí to i ostatní.

Foto: Pavla Haluzová

S každou další přednáškou dokáže vedoucí knihovny Michaela Škeříková lépe odhadnout, co lidi zajímá. „Už po několika cyklech bylo jasné, že posluchače nejvíc zajímají regionální osobnosti a témata. Tak jsme se tomu snažili program přednášek přizpůsobit,“ popisuje Michaela Škeříková s tím, že původně chtěli cyklus organizovat jen jeden rok. „Jenže těch skvělých témat a lidí je tolik, že jedeme dál,“ směje se.

S cyklem Za minutu dvanáct začali v únoru 2022, protože udržitelnost byla rok předtím vyhlášena jako ústřední téma knihoven. A protože ochrana přírody a planety dlouhodobě zajímá nejen Michaelu Škeříkovou, ale i její kolegy, nápad by na světě. „Posluchači jsou různorodí. Nejvíce chodí třicátníci a čtyřicátníci, ale přijdou i senioři. Téma samozřejmě zajímá i mladé lidi, proto jsme navázali spolupráci s gymnáziem a přednášející občas chodí přednášet i přímo k nim do auly,“ popisuje knihovnice. Kolik studentů tak na přednášku přijde? „Kolem osmdesáti, zájem je opravdu velký.“

Pro vegany i lidi žijící mimo civilizaci
Cyklus probíhá většinou každou druhou středu v měsíci. Témata bývají různorodá, velký úspěch mělo třeba veganství. „Přednášela skvělá Michaela Levíčková, nutriční poradkyně, která to podávala hodně prakticky a přístupně. Zároveň navařila a napekla a lidé mohli ochutnávat, to má vždycky úspěch. A přinesla i recepty.“ Naopak přednáška o Národním parku Křivoklátsko přinesla bouřlivou diskuzi. A u přednášky Markéty a Dana Mikušíkových, kteří opustili práci, začali si sami stavět dům a učí ostatní, jak to udělat taky, se spousta lidí zasnila.

Přednáškami to ale nekončí. Už řadu let tu radostně swapují a měnit věci sem přichází několik set lidí. „Jednou jsme zkusili uspořádat swap v knihovně, ale praskala ve švech. Od té doby jsme ho přesunuli před knihovnu. Mám tuhle akci moc ráda, je smysluplná a lidi baví,“ vysvětluje Michaela Škeříková. Úspěch má i semínkovna neboli výměna sazenic, která probíhá přímo v knihovně. Lidé přinesou knížky a odloží tu svoje semínka nebo výpěstky a vezmou si jiná. Letos začala knihovna spoluorganizovat i eko dílny pro děti a v knihofondu samozřejmě nechybí ani bohatá nabídka knížek o udržitelnosti, k jejíž akvizici se knihovně podařilo sehnat dlouhodobého sponzora.

Ocenění Bibliotheca inspirans získala knihovna právě za svůj zájem o udržitelnost a za způsob, jakým tohle téma šíří mezi berounskou komunitou.