Třiadvacet českých neziskových organizací vyzývá k pravidelnému dárcovství

| Tiskové zprávy | Nezařazené

Praha, 18. 8. 2015 – Třiadvacet významných českých neziskových organizací zveřejnilo pod hlavičkou koalice Za snadné dárcovství a projektu Darujpravidelne.cz spot na podporu pravidelného dárcovství. Hlavním mediálním partnerem se stala Česká televize.

Cílem spotu (přístupného také online z www.darujpravidelne.cz/spot) je upozornit na výhody pravidelného dárcovství, které zakládá vztah mezi dobročinnou organizací a dárcem. Nejedná se tedy o náhodný dar cizímu člověku na ulici ani o „sváteční“ jednorázový dar na základě medializace nějakého akutního problému, ale o dlouhodobé dárcovství na základě zralé úvahy a osobních preferencí.

„Češi již mnohokrát prokázali, že jsou štědrý národ, který umí podpořit dobročinné projekty. Většinou tak ale činí jednorázově, v případě medializace nějakého akutního problému. Na tyto dárce se ve spotu zaměřujeme – Chceme je inspirovat, aby lépe poznali obdarovanou organizaci, a je-li jim sympatická, podpořili ji pravidelným darem, který jí pomůže násobně více,“ řekl Jan Gregor, předseda koalice Za snadné dárcovství.

Výhody pro dárce jsou zřejmé: jeho volba je zcela svobodná, buduje se vysoce transparentní vztah, dárce dostává zpětnou vazbu a ví, jak je jeho dar využíván. Může také blíže poznat organizaci i téma, které podporuje.

„Pravidelná podpora od našich dárců vyjadřuje jejich důvěru v nadaci a její poslání, umožňuje nám rozvíjet dlouhodobé strategické projekty, ale také reagovat na aktuální dění ve společnosti. Na pravidelných akcích nadace mají dárci možnost se s námi osobně setkat a dát nám zpětnou vazbu na naši práci. Já sama podporuji pravidelně dvě neziskové organizace, neboť si vážím jejich vytrvalé a systémové práce a konkrétních výsledků, uvádí Tereza Halbrštátová, manažerka fundraisingu, Nadace Open Society Fund Praha.

Pro neziskové organizace má podpora pravidelných dárců klíčovou úlohu – umožňuje plánovat, nespoléhat se pouze na institucionální dárce a vytvářet s dárcem vztah. Jedná se tedy o oboustranně výhodné partnerství.

„V kampani samozřejmě také radíme, jak pravidelnou podporu zavést a na co si dát v případě pravidelného dárcovství pozor. K tomu provozujeme webové stránky www.darujpravidelne.cz,“ dodává Eliška Froschová Stehlíková, koordinátorka koalice Za snadné dárcovství.

Koalice Za snadné dárcovství:

Koalice Za snadné dárcovství sdružuje přes dvacet významných neziskových organizací, které společně pracují na rozvoji individuálního dárcovství v České republice. Prioritou koalice je rozvoj tzv. vztahového dárcovství, které se zakládá na vzájemném poznávání dárce a obdarovaného. V této oblasti společně zastupujeme zájmy členských organizací a snažíme se překonávat překážky, které proces dárcovství komplikují.

Členové koalice Za snadné dárcovství:

Amnesty International ČR, Armáda spásy, Arnika, Auto*Mat, Česká společnost ornitologická, Čmelák, Český výbor pro UNICEF, Člověk v tísni, Diakonie ČCE, Domov Sue Ryder, Frank Bold Society, Greenpeace ČR, Hnutí Brontosaurus, Hnutí DUHA, Lékaři bez hranic, Liga lidských práv, Nadace Open Society Fund Praha, Nadace Partnerství, Nadace VIA, Nesehnutí, Salesiánská asociace Dona Boska (SADBA), Sdružení SOS dětských vesniček, Zdravotní klaun

www.darujpravidelne.cz, www.snadnedarcovstvi.cz

Kontakt:

Tereza Halbrštátová, manažerka fundraisingu Nadace Open Society Fund Praha

E-mail: tereza.halbrstatova@osf.cz

Jan Gregor, předseda koalice Za snadné dárcovství

E-mail: jan.gregor@snadnedarcovstvi.cz