Praha se otevřela vývojářům, za víkend vytvořili 13 projektů pro lepší život v metropoli

| Tiskové zprávy | Nezařazené

Praha, 15. června – Platforma pro sdílení informací o kvalitě škol, model aplikace sledující pohyb prostředků hromadné dopravy v reálném čase nebo prototyp aplikace pro chytré hodinky sledující bezpečnost v ulicích a 10 dalších projektů. To jsou výsledky Prague Hacks, víkendového maratonu, na kterém programátoři pracovali s pražskými daty a hledali nápady na nové služby pro lepší život v hlavním městě. Prague Hacks uspořádal Fond Otakara Motejla spolu s IBM, Institutem plánování a rozvoje hl.m. Prahy, Microsoftem, Node5, Nadací Vodafone, StartupYardem a reSITE.

“Výsledky Prague Hacks nás nadchly. Ukázaly, že v datech Prahy je obrovský potenciál pro nastartování lepších služeb pro obyvatele metropole,“ říká koordinátorka akce Michaela Rybičková z Fondu Otakara Motejla.

Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, pražský magistrát a městské části Praha 7 a 8 poskytly stovky datasetů s informacemi o územním plánování, kriminalitě, veřejné dopravě nebo správním rozhodování. Týmy složené z programátorů, analytiků a kreativních lidí z různých oborů vytvořily za víkend 13 projektů řešících různorodé problémy. Hlavní cenu získal projekt Naše školy zaměřený na zlepšení poskytování informací o dostupnosti a kvalitě škol. Jeho autoři usilují o vybudování otevřené databáze, která rodičům umožní najít nejvhodnější školu v okolí, zjistit zda přijímá žáky a porovnat ji s ostatními školami.

Vznikly ale též projekty věnující se hromadné dopravě, například aplikace NeverRun mapující pohyb dopravních prostředků v reálném čase. Jejím cílem je šetřit čas Pražanů, kteří snadno zjistí, zda má vybraný spoj zpoždění nebo naopak přijíždí s předstihem. V současné době se jedná o simulaci, model je ale ušitý na míru kompletním a aktuálním datům, které magistrát zveřejní v nadcházejících měsících.

Otázkou bezpečnosti a kriminality se zabývá projekt Štěstíčku naproti, prototyp aplikace pro chytré hodinky a iPhone. Kombinuje data od městské a státní policie se zásahy záchranné služby a informuje uživatele o aktuálním riziku v jeho bezprostředním okolí.

Zrodily se ale též nápady zaměřené na sdílení informací o bytech vlastněných městem, snížení počtu neodklizených psích exkrementů nebo usnadnění parkování.

Kompletní přehled naleznete na http://praguehacks.cz/

Prague Hacks byly součástí programu reSITE, konference zaměřené na průnik sdíleného hospodaření, otevřených dat, architektury a udržitelného designu měst.