PŘEDVOLEBNÍ DEBATA: OD OTEVŘENÝCH DAT K OTEVŘENÉMU VLÁDNUTÍ

| Aktuality | Fond Otakara Motejla | Vše

Co plánují politické strany v dalším volebním období v oblastech otevřených dat a českého e-governmentu vykonat? Přijďte 7. září do Městské knihovny v Praze diskutovat s kandidáty do poslanecké sněmovny na předvolební debatu s podtitulem Od otevřených dat k otevřenému vládnutí.

S velmi mírnou nadsázkou lze říci, že v současnosti nelze udělat ani krok bez toho, abychom po sobě nezanechali digitální stopu. To platí shodně pro občany, úředníky i pro politiky. Ve veřejné sféře tak vzniká obrovské množství dat. Velmi dbáme – a je to tak správně – na jejich ochranu před zneužitím či poškozením s nimi souvisejících práv. Méně se už věnujeme jejich potenciálu pro lepší fungování veřejné správy, obecně označované jako “otevřené vládnutí”.

Data přitom představují příležitost zásadně proměnit vztah mezi veřejnou správou a občany. Jejich promyšlené využití může výrazně přispět k rozvoji demokracie, transparentnosti a veřejné odpovědnosti. Základním stavebním kamenem, který usnadňuje participaci občanů na věcech veřejných, podporuje vzájemnou komunikaci mezi jednotlivými úřady, přináší úspory a zlepšuje veřejnou kontrolu, jsou otevřená data. Bez nich pojmy jako “e-government” či “smart city” nedávají mnoho smyslu. Mimo to mají otevřená data velký potenciál pro byznys a vytváření nových služeb pro občany i pracovních míst.

Bohužel, navzdory nespočetným strategiím a akčním plánům se Česko v žebříčcích elektronizace veřejné správy opakovaně umísťuje na nepříliš lichotivých příčkách. Přes nesporné posuny vpřed – jmenujme za všechny zavedení registru smluv či uzákonění pojmu “otevřená data” – je na místě spíše skepse z nedostatku sdílené vize mezi jednotlivými resorty, ze slabé politické vůle odpovědných politiků či z nedostatečně uvědomovaného významu tohoto tématu. Veřejný sektor nadále omezuje přístup občanů k informacím, jeho data jsou “vězněm” nevýhodně podepsaných smluv, počet drahých informačních systémů roste, přičemž možnosti jejich kontroly jsou nadále omezené.

Jaké jsou jejich plány politických stran na zlepšení stávajícího stavu, který reaguje nedostatečně na neodvratnou a obrovsky rychlou digitalizaci společnosti? Jaké závazky jsou ochotny politické strany přijmout? A jaké jsou programové priority poslaneckých kandidátů a kandidátek? Na tyto a další otázky odpoví předvolební debata s podtitulem: Od otevřených dat k otevřenému vládnutí.

Pozvání na debatu obdrželi kandidáti politických stran, které mají potenciál dostat se do sněmovny či mají k tématu jasně vyprofilovaný vztah.

Debatu organizuje Fond Otakara Motejla, který se systematicky věnuje aktivitám na podporu otevřených dat a otevřeného vládnutí.

Přijďte si poslechnout, co nás čeká. Budoucnost je totiž otevřená.

Kdy? 7. září 2017 od 18:00

Kde? Malý sál, Městská knihovna v Praze, Mariánské nám. 98/1, 110 00 Staré Město

RSVP: zde