Právě teď je nejvhodnější chvíle k sepsání závěti

| Aktuality | Vše

Závěť pomáhá! Tuto myšlenku již pátým rokem podporuje koalice Za snadné dárcovství, letos navíc s výrazným “vylepšením”. Od 13. září, Mezinárodního dne závětí, do 12. října 2018 probíhá Měsíc dobročinné závěti, a to s finančním přispěním Nadace Via. Vám, kteří se do poloviny října rozhodnete k sepsání závěti, v níž budete alespoň částečně pamatovat na dobročinnou organizaci, bude proplacen notářský poplatek!

Zabezpečení blízkých je samozřejmě prioritou. Část daru ze závěti však může pomoci také vybrané dobročinné organizaci. Dárci si do poslední vůle většinou vybírají takovou, se kterou měli vztah již za života. Navíc, mnoho lidí dědice nemá, bez závěti tak jejich majetek propadá státu – ročně přibližně 200 milionů korun.

Darování ze závěti má dlouholetou tradici např. ve Velké Británii, Německu nebo Rakousku, u nás je zatím spíše novinkou; podle odhadů koalice Za snadné dárcovství se pro tuto specifickou formu dobročinnosti ročně rozhodne přibližně 200 lidí (z 20 000 sepsaných posledních vůlí). Častým důvodem je představa, že darovat má smysl pouze v případě velkého majetku. Smysl má však jakýkoliv dar, darovat ze závěti může opravdu každý.

Ze srdce děkujeme všem, kteří na dobročinnost pamatují nejen za svého života, ale i po něm. Nahlédněte na více informací o kampani nebo na inspiraci, proč je vlastně dobré závěť sepsat. Nejsnadnější je to právě teď, během Měsíce dobročinné závěti.

Českou iniciativu Závěť pomáhá realizuje koalice Za snadné dárcovství, jíž je Nadace OSF členem. Tato nezávislá platforma sdružuje třicet šest významných a respektovaných neziskových organizací, které společně pracují na rozvoji individuálního dárcovství v České republice.