Martin se díky stipendiu postavil na vlastní nohy

Martin Dudi pochází z Písku, z tradiční romské rodiny. Jeho rodiče žijí s dalšími třemi dětmi v bytě 1+1 na ubytovně ve vyloučené lokalitě, kam se dostali kvůli tíživé finanční situaci. Navzdory nepříznivým podmínkám Martin vystudoval obchodní akademii.

Pak si uvědomil, že se celý život chtěl stát učitelem. Po ukončení původního studia ekonomie si tedy podal další přihlášku a dostal se na Teologickou fakultu Jihočeské Univerzity, kde nyní studuje obor Filozofie a religionistika. Od rodičů se Martin před třemi lety odstěhoval, žije v pronajatém bytě s přítelkyní. Kromě studia působí jako trenér dětí ve věku 6-14 let v basketbalovém klubu Sršni Písek.

Martina jsme ve školním roce 2015/2016 podpořili částkou 48 210 Kč, která pokryla chybějící náklady na studium a živobytí, a ze které uhradil povinný jazykový kurz. Jeho mentorem se stal politolog Salim Murad, který jej zapojil do studentských stáží, konferencí a mezinárodních programů. Martin absolvoval pracovní stáž na základní škole, kde si vyzkoušel práci učitele. Začal být aktivní také v občanském životě – zorganizoval akci pro Romy z Písku zaměřenou na seznámení s historií Romů a motivaci dětí a jejich rodičů, jako dobrovolník působil na příměstském táboře a stal se jednou z “živých knížek” v projektu Živé knihovny Amnesty International.

Pomozte nám změnit budoucnost mladých Romů. Darujte.