Novinářská cena Nadace OSF slaví 10 let a spojuje se s cenou Karla Havlíčka Borovského

| Tiskové zprávy | Novinářská cena

Dvě české prestižní novinářské ceny se rozhodly spojit do jedné. Zahajují tak novou éru ocenění žurnalistické práce. Novinářská cena Nadace OSF slaví letos 10. výročí. Od roku 2020 se spojuje s cenami Karla Havlíčka Borovského, které od roku 1998 jako nejvyšší ocenění za novinářskou a publicistickou práci uděluje Nadace Český literární fond. Od 1. prosince může veřejnost nominovat nejlepší novinářské počiny za rok 2019, a to do 12 kategorií. Nominace jsou otevřené až do 1. února 2020. Pro Cenu Karla Havlíčka Borovského a Novinářskou křepelku vybírá nominace Rada Novinářské ceny a odborná porota Nadace Český literární fond.

V Novinářské ceně oceňuje Nadace OSF novinářské počiny, které zajímavým způsobem zachycují problematiku dnešní společnosti. Soutěž již 10 let přispívá ke zvyšování novinářské profesionality a k veřejné diskusi o stavu žurnalistiky.


Nominujte do Novinářské ceny

Upozorňuje také na světové trendy a potřebu rozvíjet nové nástroje. Jako první například začala v roce 2015 udělovat ceny za datovou žurnalistiku. Nyní uděluje také cenu v kategorii Solutions Journalism – žurnalistice zaměřené na řešení. V této kategorii je novinkou, že se novináři mohou přihlašovat přímo, již je nevybírá porota. U kategorie audiovizuální žurnalistiky letos bude kladen důraz na formát podcastů, které se staly důležitým prostředkem rozdělování a předávání informací a mohou tedy nově být nominovány. Novinářská cena podporuje také regionální žurnalistiku. Příkladem toho, jaký konkrétní dopad může cena mít, byl článek Lukáše Valáška z Mladé fronty DNES, s titulkem Hašek má neexistující mluvčí, jenž získal ocenění v roce 2016. Cena udělala z tématu celospolečenskou kauzu, která nakonec vedla k odvolání Michala Haška.

Do soutěže může příspěvek nominovat kdokoliv, a to na webu Novinářské ceny zde. Novinářská cena je unikátní tím, že hodnotí konkrétní příspěvky, které do jednotlivých kategorií mohou přihlásit i samotní autoři nebo redakce. Cenu Karla Havlíčka Borovského a Novinářskou křepelku bude vybírat a udělovat Rada Novinářské ceny a odborná porota Nadace Český literární fond. Do těchto kategorií tedy nenominuje příspěvky veřejnost.

“Novinářská cena je jedinečná tím, že oceňuje konkrétní žurnalistická díla v daném roce a vítězkou či vítězem se může stát etablovaná novinářka i začínající novinář – rozhoduje řemeslná kvalita. V minulých letech byly oceněny příspěvky z celého spektra novinářské obce. Během naší devítileté historie nám čtenáři, samotní novináři či redakce zaslali 2 788 nominací. Ocenili jsme 123 novinářů, novinářek a redakcí za celkových 80 počinů. Mám velkou radost, že v rámci letošního jubilejního 10. ročníku budeme společně s Nadací Český literární fond vyhlašovat i prestižní Cenu Karla Havlíčka Borovského za významný počin v české novinařině a Novinářskou křepelku, kterou letos nově podpoříme částkou 20 000 Kč. Do budoucna bychom rádi více pracovali s vítěznými příspěvky, které patří mezi to nejlepší z české psané i audiovizuální tvorby. Proto se snažíme ve spolupráci s knihovnami po celé republice zvyšovat povědomí o mediální gramotnosti, a to nejen u dětí, ale i dospělých a seniorů,” říká Michael Adamec z Nadace OSF. Ceny K.H. Borovského se dosud předávaly v Havlíčkově Brodě. Nyní se přesouvají také do Prahy. Obě nadace ale chtějí zůstat věrné této tradici. Plánují proto akci s laureáty obou cen v městě Havlíčka Borovského.

“Jsme přesvědčeni, že v dnešní době je třeba spojovat, či přímo integrovat aktivity, které míří společným směrem. Nepochybujeme o tom, že oceňování liberálně orientované žurnalistiky patří k důležitým faktorům, jak udržovat a rozvíjet svobodný prostor pro individuální i kolektivní občanské aktivity,” říká Ivo Purš z Nadace Český literární fond.
Nominované projekty budou nadále posuzovat 4 až 5 členné poroty. V každé z nich by měl zasednout také česky hovořící cizinec, který může do posudků vnést nový pohled.

Kategorie nové soutěže o Novinářskou cenu za rok 2019 jsou: 
Kategorie psané žurnalistiky „Nejlepší rozhovor“
Kategorie psané žurnalistiky „Nejlepší reportáž“
Kategorie psané žurnalistiky „Nejlepší komentář“
Kategorie psané žurnalistiky „Nejlepší analyticko-investigativní příspěvek“
Kategorie audiovizuální žurnalistiky „Nejlepší rozhovor, beseda, diskuse“
Kategorie audiovizuální žurnalistiky „Nejlepší reportáž“
Kategorie audiovizuální žurnalistiky „Nejlepší analyticko-investigativní příspěvek“
Kategorie regionální žurnalistiky (ve spolupráci s Konrad-Adenauer-Stiftung)
Kategorie online žurnalistiky (ve spolupráci s Newton Media)
Cena za Solutions Journalism žurnalistiku zaměřenou na řešení
Cena za nejlepší karikaturu, komiks nebo vtip
Česko-slovenská cena veřejnosti – zvláštní cena
Cena Karla Havlíčka Borovského
Cena Novinářská křepelka

Vyhlášení oceněných proběhne na přelomu dubna a května 2020, termín bude ještě upřesněn.

Podrobnosti najdete na:
www.novinarskacena.cz
www.OSF.cz

Kontakt pro média: 
Lucie Šplíchalová, PR
Tel: 604 150 078 / e-mail: lucie.splichalova@piart.cz
Michael Adamec, Nadace OSF
Tel: 777 630 697 / e-mail: michael.adamec@osf.cz