Oslavte s námi Mezinárodní den Romů

| Aktuality | Vzdělání dětí a mladých lidí

K letošnímu Mezinárodnímu dni Romů, který připadá na 8. dubna, jsme pro vás připravili tematicky laděné vzdělávací materiály a zajímavosti z romské kultury. Nejen pro účely domácího vzdělávání můžete využít naše tipy na literaturu, hudbu, filmy, hry a další aktivity. 

Pracovní listy a vzdělávací materiály

  • Poznejte romské pohádky i tradiční řemesla a naučte se základy romštiny. Zábavné kvízy i nápady na tvůrčí dílny nabízí pracovní listy, které připravil Dům národnostních menšin. Ke stažení zde.
  • Dějiny Romů od holocaustu po současnost vyprávěné formu příběhů svázaných s konkrétními místy představuje interaktivní mapa Krajinou příběhů. 

Muzeum romské kultury

Muzeum se od počátku snažilo především budovat sbírkové fondy, dokumentující kulturu a dějiny Romů. Dnes spravuje fondy tradičních řemesel a profesí, typů obydlí, vybavení interiéru, oděvu a šperku, výtvarného umění, písemného materiálu, plakátů a pozvánek, audio, foto a videodokumentace.

  • Na virtuální online prohlídku Muzea romské kultury se můžete vydat zde.
  • Vystřihovánka Aranka: muzeum vydává pro děti soubor vystřihovánek, na kterých jsou typické oděvy některých romských skupin. Panenku Aranku si děti mohou obléci do šatů španělských a olašských Romek. 
  • Zahrajte si PEXESO se sbírkovými předměty muzea.
  • Metodický materiál pro učitele Vyprávěj, maluj hraj: umělecké aktivity věnované romským dějinám a kultuře vycházející z expozice Příběh Romů.

Historie Romů, romština a romské osobnosti

K základní orientaci v romských dějinách doporučujeme tento komiks, animovaný film a také knihu Jany Horváthové Kapitoly z dějin Romů. Pro učitele jsou určené materiály Romové v Československu ve 20. století. Výrazné romské osobnosti prezentují desetiminutová videa na webu Romea.cz. Další informace a aktuality z romské kultury přináší portál Romové v České republice. Spolupráci zpěvačky Idy Kelarové a sboru Čhavorenge s Českou filharmonií je věnován dokument ČT O čo ide Idě. Základy romštiny si můžete osvojit z výukových materiálů, které připravila organizace R-Mosty.

Romská hudba

Poslechněte si, jak zní romská hymna Djelem, Djelem v podání Idy Kelarové, sboru Čhavorenge a České filharmonie:

Závěrečný koncert loňského ročníku Mezinárodního romského festivalu Khamoro, kde vystoupili Romengo & Juan De Lerida, 3000…DeSCencias, Fanfare Ciocarlia, Ehali Cygane, Cimbálová kapela Ivana Heráka, Begeš a David Kraus & Gipsy Brothers si můžete celý poslechnout zde.

Hudební program zpěváka Radka Bangy Když chceš, tak to dokážeš! je zaměřený na prevenci rizikového chování a úspěšně probíhá od roku 2011. Radek Banga alias Gipsy.cz se s žáky a studenty podělí o svůj osobní příběh i své zkušenosti a motivuje je k aktivnímu a smysluplnému životu bez násilí, konzumace drog, xenofobie, rasismu, intolerance, agrese, kriminality a dalších variant rizikového chování.

Romské pohádky a povídky

  • Otcův duch a jiné pohádky romských autorů: výběr 27 pohádek představující někdejší ústřední část romské lidové slovesnosti. Obsahuje pohádky klasické, zvířecí, kouzelné, humorné i strašidelné.
  • Moji milí: sbírka romské narativní prózy. Autoři a autorky popisují bez obalu svůj vlastní život, rodinné osudy, a dávají se tak všanc v naději, že přispějí v boji proti předsudkům a vzájemnému nepochopení.

Další metodické materiály a tipy na rozvoj sociálně znevýhodněných dětí

  • Metodické příručky „Jak využívat literaturu Romů k výuce na 2. stupni ZŠ“ a „Jak využívat historie Romů k výuce na 2.stupni ZŠ“ ke stažení zde.
  • Výukové materiály vytvořené v rámci projektu Kvalitní vzdělávání v romštině v rámci Evropy naleznete zde.
  • Metodika pro podporu předškolního vzdělávání – konkrétní náměty pro práci s dětmi jak ve výuce, tak pro rodiče doma. Ke stažení zde.
  • Příručka „Mají na to – Jak podpořit sociálně znevýhodněné děti na ZŠ“ ke stažení zde.

 

Různé

Přečtěte si nejlepší práce romských dětí ze soutěže Romano suno.