Sociální sítě jsou příležitostí i výzvou, tvrdí laureáti Novinářské ceny

| Tiskové zprávy | Novinářská cena

Nezastupitelnost, kontrola moci nebo čtvrtý pilíř demokracie. Tak při příležitosti letošního desátého výročí reflektují současnou novinařinu laureáti Novinářské ceny. Podle Roberta Basche, ředitele Nadace OSF, která cenu udílí, hrají navzdory veřejnému mínění média stále roli tzv. hlídacího psa. Mediální prostor však čím dál častěji ovlivňují sociální sítě.

To, jak se proměnila žurnalistika za uplynulé desetiletí, reflektují při příležitosti letošního desátého výročí nejen samotní držitelé Novinářské ceny, ale i další přední čeští a zahraniční novináři. Spíše než novinařina se proměnil způsob, jakým informace ke svému publiku proudí, shodují se. „Podstata kvalitní novinařiny byla a je pořád stejná – snaha dostat se na dřeň věcí, férově, ale s maximálním tahem na bránu. Mění se jen vnější okolnosti,“ uvádí Josef Pazderka z Aktuálně.cz a zároveň jeden z laureátů dvou Novinářských cen z let 2012 a 2014. 

Novináři naráží zejména na sociální sítě a fenomén tzv. dezinformací. Výrazně se změnil způsob konzumace mediálního obsahu, a tedy i způsob zpracování a předávání informací. Tento stav zásadně ovlivnily sociální sítě. Díky nim mohou mít velký zásah do publika i informace neověřené, vymyšlené či zavádějící, tedy takové, které by dříve neprošly editoriálním systémem redakcí. Definice novináře byla dříve jasněji vymezena,“ popisuje současnou situaci novinář a rovněž trojnásobný držitel Novinářské ceny z let 2011,2015 a 2016 Lukáš Landa.

Podle Kateřiny Šafaříkové z Respektu a držitelky Novinářské ceny za rok 2018 se tím, kdo šíří a zprostředkovává informace, v dnešní době může stát téměř každý. Zároveň upozorňuje, že se role nových médií někdy přeceňuje. „Vlastnictví mobilu ještě z člověka novináře nedělá. V základu naše práce zůstává stejná – být zvídavý, ověřovat informace, jít do terénu. Technologie nám umožnily být u dění na druhém konci světa a o to důležitější je oddělit to podstatné od balastu a srozumitelnou formou to předat dál,“ dodává Šafaříková. 

Alena Pániková z Tlačovo-digitálne rady Slovenskej Republiky, která stála u zrodu novinářské ceny na Slovensku a několikrát po sobě zasedla v porotě při udílení ceny v Česku, zdůrazňuje, že si novináři za poslední léta museli v konkurenci s novými technologiemi své místo tvrdě vydobýt. Jejich úkolem podle ní ovšem stále zůstává dávat zpětnou vazbu politikům, a to navzdory sílícím útokům na jejich práci. „Novinárska práca je ťažká v tom, že sa tak vulgarizuje celé to prostredie. Keď si vezmete politikov, čo si dnes dovolia povedať na novinárov, tak pred časom by to nebolo až tak možné,” uzavírá Pániková.

Letošní udílení už desátého ročníku Novinářské ceny se uskuteční 17. června v prostorách divadla Jatka 78 v Praze. Poroty ocení novináře celkem ve čtrnácti kategoriích. Generálním partnerem Novinářské ceny je Nadační fond nezávislé žurnalistiky, který ve stejný den pořádá Novinářské fórum. Obě akce se tak spojí do jednoho Novinářského dne. 

 

Novinářská cena Nadace OSF hodnotí konkrétní příspěvky, které autoři a redakce do jednotlivých kategorií přihlašují. Letos jich je celkem čtrnáct. Porota je složená z předních českých i zahraničních osobností veřejného života. Letos bude porota hodnotit již po desáté. Nadace OSF, která cenu pořádá, tak chce upozornit veřejnost na novinářské počiny, které zajímavým způsobem zachycují problematiku dnešní společnosti.


Kontakt pro média: 

Lucie Nemešová, tiskový servis, lucie@storyhunters.cz, 602 325 029