Historie Novinářské ceny v číslech

| Aktuality | Novinářská cena

Chceme, aby média zůstala hlídacím psem demokracie. Proto už deset let oceňujeme novinářské počiny, které zajímavým způsobem zachycují problematiku dnešní společnosti. 

Novinářskou cenu vnímáme jako cestu, jak do společnosti, ale i mezi novináře vyslat jasný signál, že dobrá novinářská práce si dokáže najít publikum, které ji umí ocenit. Jak se proměnila novinářská scéna za posledních deset let? Spíše než samotná novinařina se proměnil způsob, jakým informace ke svému publiku proudí, shodují se novináři a novinářky. Tento stav zásadně ovlivnily sociální sítě umožňující snadné šíření dezinformací a zpráv, které by dříve neprošly editoriálním systémem redakcí. „Definice novináře byla dříve jasněji vymezena,“ říká trojnásobný držitel Novinářské ceny z let 2011, 2015 a 2016 Lukáš Landa. 

Za dobu existence Novinářské ceny jsme obdrželi celkem 3379 nominací. Z toho letos nám jich přišlo rekordních 591. Podívejte se, která média byla v minulosti nejčastěji nominována a do kterých redakcí nakonec ceny putovaly.

 

 

 

 

Celkem 18 novinářských cen v minulosti zamířilo do České televize, 14 do Týdeníku Respekt a 9 do Českého rozhlasu. Kompletní přehled všech oceněných najdete v naší Síni slávy.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Největší počet ocenění v historii Novinářské ceny získal Martin Veselovský. „Klíčem k úspěchu je absolutně totální míra kritického myšlení v kombinaci s tím, že budete používat primární zdroje,“ řekl ve starším rozhovoru pro magazín The Student Times.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Letošní rok je z hlediska počtu nominací opravdu mimořádný. Těší nás rostoucí zájem o Novinářskou cenu mezi odbornou i laickou veřejností. Některé z oceněných příspěvků si můžete přečíst zde.

 

 

 

 


 

 

A přibývá také oceněných novinářek. V loňském roce sice jako vítězky ovládly většinu kategorií, ve vrcholných patrech českých médií je ale jejich pozice opačná. O bariérách, které ve svých odvětvích musely a stále musejí překonávat, hovořily v rozhovoru Marie Bastlová, Kristýna Novotná a Edita Kudláčová z Českého rozhlasu.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Novinářská cena hodnotí konkrétní příspěvky, které autoři a redakce do jednotlivých kategorií přihlašují. Mezi nejčastěji nominovaná média patřila v minulosti Česká televize, Týdeník Respekt a Český rozhlas.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

V rámci Novinářské ceny bývá každoročně uděleno také několik zvláštních cen. Jednou z nich je Cena za regionální žurnalistiku, kterou udělujeme ve spolupráci s Konrad-Adenauer-Stiftung. Podívejte se, ze kterých regionů byli novináři a novinářky v minulosti nejčastěji nominováni. 

 

 

 


Nenechte si ujít live stream z 10. ročníku Novinářské ceny – 17. června na našem Facebooku!


Generálním partnerem Novinářské ceny je Nadační fond nezávislé žurnalistiky, finančními partnery jsou Ashoka ČR, Česká spořitelna a.s., Konrad Adenauer Stiftung zastoupení v ČR, Nadace Český literární fond, Newton Media, Syndikát novinářů ČR a Ysoft.