Novinařina je jen jedna. Projev Josefa Šlerky na Novinářské ceně 2019

| Aktuality | Novinářská cena

Když jsme se s Robertem Baschem bavili o dramaturgii dnešního večera, řekl jsem mu, že se nechystám novináře příliš hladit po srsti. Od toho tu byli jiní. To, že naše novinařina nevzkvétá, není třeba opakovat. Směs ekonomických důvodů, manažerských selhání, starých křivd, velká ega a tak dále způsobují, že domácí média a s nimi i domácí novinařina jsou na tom špatně.

Produkce řady médií se dnes skládá z přetištěné „Četky“, opatřené často zavádějícím titulkem a doplněné článkem o tom, co který politik napsal na Facebooku. Když máme štěstí, padneme na přeložený článek z Daily Mail. Investigativní žurnalistika je zatlačována spotřebitelským servisem a inzertní oddělení už dávno nemají oddělený vchod od redakcí. O nedostatku času na poctivou a důkladnou práci ani nemluvím. A teď nemluvím jen o situaci v médiích soukromých, ale i veřejnoprávních. Novinařina je jen jedna.

Přes to všechno jsem hrdý, že jsme se jako Nadační fond nezávislé žurnalistiky stali partnery Novinářské ceny. Mezi nominovanými totiž vidím lidi, kteří to nevzdali, a i když občas dělají boty a schytají to ze všech stran, znovu se staví na nohy. Jsem hrdý, že jsme se stali partnery Novinářské ceny, protože vím, že i u nás zůstávají a vznikají média, která prokazují službu občanům. Zástupce řady z nich tu vidím dnes v sále.

Slovo služba používám zcela úmyslně, protože novinářovým úkolem je podávat lidem ověřené informace tak, aby se mohli SAMI lépe rozhodnout. Avšak k tomuto A je třeba dodat B. Totiž to, že novináři ve své práci nemají být loajální vůči majitelům svých novin, ale jen a pouze vůči občanům své země a její budoucnosti. Mimochodem často slýchávám otázku, co je vlastně střet zájmů v případě vlastnictví médií. 

Tak si to připomeňme. 

Je střetem zájmu, když vlastník média či konečný beneficient je politicky exponovanou osobou. Je střetem zájmu, když společnosti, které patří do vlastníkova média, mají vysoký objem smluv se státem. Je střetem zájmu, když společnosti, které patří do vlastníkova média, podnikají v oblastech speciálně regulovaných státem. Hlavně se jedná o energetický průmysl, dopravu, telekomunikace, dále pak pojišťovnictví, bankovní průmysl a finanční trhy, a farmaceutický průmysl, ale také oblast zbrojařství nebo hazard. Zkrátka je střetem zájmu, když váš běžný byznys má takovou povahu, že se vám jako majiteli vyplatí manipulovat s veřejným míněním, když už existuje i pouhé pokušení měnit kvůli svým ekonomickým zájmům podobu společnosti a demokracie, ve které žijeme.

Právě podoba demokracie a společnosti v naší zemi je nyní předmětem zápasu, kterého jsme my všichni aktéři. Navenek má podobu kulturních válek. Tu o mariánský sloup, tu o sochu Koněva. A my se až příliš často necháváme do těchto válek vtáhnout. Nedělejme to. Bedlivě přemýšlejme nad tím, co se děje za onou kouřovou clonou, kterou populisté s takovou vervou vypouštějí a v níž se tak rádi rochňáme. Bojím se totiž, že nám zakrývá hrozbu něčeho mnohem strašnějšího.

To, co nám hrozí, je unesený stát, v němž zločinci z řad bílých límečků kompletně převezmou státní správu a nechají média hrát roli neškodných, převážně užitečných psíků, případně idiotů. Ať už to bude Andrej Babiš se svým gigantickým střetem zájmu nebo skupina PPF se svými tlaky na změnu kurzu zahraniční politiky, Penta Investment se svou slovenskou gorillou či firmy Daniela Křetínského, které vydělávají na znečišťování ovzduší v celé Evropě. Tito únosci státu si dříve či později podají ruku s organizovaným zločinem a rozdělí si moc v zemi. Kam taková cesta vede, jsme mohli vidět na Slovensku, kde před dvěma lety padly výstřely ve Velkej Mači.

Když jsme se s Robertem Baschem bavili o dramaturgii dnešního večera, říkal jsem mu, že se nechystám novináře příliš hladit po srsti. Od toho tu byli jiní. Moje úloha je povzbudit vás, abyste lépe slyšeli a více křičeli.

Posláním novinářů není být neutrálními pozorovateli dějin, ale naopak těmi, kteří svým prostřednictvím nechávají naplno zaznít to, co není slyšet. Nenechte se zastrašit, napněte sluch, abyste v šumu nesmyslů, lží a blábolů zaslechli to, o co jde. A konečně mějte pevný hlas a odvahu překřičet ty, kdo se snaží vydávat se za přátele lidu, a přitom ho okrádají na každém kroku.

Nikdo jiný to za vás neudělá. 

Za nás můžu slíbit, že jako Nadační fond nezávislé žurnalistiky budeme i nadále podporovat kvalitní a nezávislou žurnalistiku. 


Podívejte se na záznam z 10. ročníku Novinářské ceny:


Foto: Kristýna Svobodová