Minuta ticha za oběti pandemie

| Aktuality | Občanská společnost

Dnes uplyne jeden rok od úmrtí první oběti koronaviru v naší zemi. V pravé poledne se rozezní zvony a zahájí minutu ticha jako vzpomínku na všechny zemřelé i pozůstalé.

Dnes ve 12 hodin zahájí kostelní zvony většiny církevních společenství minutu ticha za oběti pandemie. Informační podporu přislíbila Minutě ticha celá řada médií – Český rozhlas, většina soukromých rozhlasových stanic, velké informační weby, některá významná média působící na facebooku. 
 
Minuta ticha vznikla jako reakce na převažující technicko-organizační pojetí pandemie ve veřejné debatě. Velmi se v ní zapomínalo na lidský rozměr šíření nemoci a na jeho destruktivní vliv na společnost. Smutek a smrt tak zůstávaly jen ve statistikách, jako bychom opomenuli, že takový rozsah úmrtí se projeví na stavu celé společnosti a na její schopnosti současnou situaci zvládat. 
 
Minuta ticha za oběti pandemie má za cíl propojit všechny občany žijící České republice solidárně myšlenkou na uctění památky zemřelých na Covid-19, ale i účastí s pozůstalými a všemi, kterým zemřelí chybí. Rozloučení, na jaká jsme byli při odchodech našich blízkých zvyklí, se v těchto měsících nemohou uskutečnit tradičním pohřebním rituálem. Smutek potřebujeme sdílet, třeba i takto virtuálně minutou ticha a rozezvučením všech zvonů po celé republice.