Česko-slovenská cena veřejnosti – hlasování otevřeno!

| Aktuality | Novinářská cena

Novinářská cena 2020

Hlasujte pro příspěvek, který měl podle Vás za poslední rok největší společenský dopad, nebo zásadně přispěl k posílení práv občanů.

Sami hlasující v online hlasování mohou získat ceny. Hlavní cenou je předplatné Vámi vybraného titulu (Deník.cz, Deník N, Deník E15, Hospodářské noviny, Týdeník Respekt nebo Časopis Reflex).

Pro ověření Vašeho hlasu Vám bude zaslán potvrzovací email. V případě, že tento email nepřijde obratem, zkontrolujte si ve Vaší emailové schránce složku SPAM nebo PROMO AKCE.

Hlasovat můžete na stránkách Novinářské ceny 16.6. 2021 ve 23:59 hod.

Pro koho můžete hlasovat:

Tomáš Vašuta / Index.Sme.sk
Nájazd developerov na Tatry
Aj keď sú Nízke a Vysoké Tatry našimi národnými parkami, práve na nich sa upiera pozornosť developerov. Napríklad Jasná je z hľadiska intenzity výstavby jednou z najvychytenejších destinácií a predbieha ju snáď iba Bratislava. INDEX sa venuje problematike výstavby v tatranských lokalitách, upozornil ako prvý na pripravované zásahy na Štrbskom Plese či v Jasnej.

Kateřina Mahdalová / Seznam Zprávy
Koronavirus v ČR – unikátní mapa všech obcí v Česku
Více než rok práce. Když se loni doposud neznámý virus dostal do Evropy a pak i do Česka, stál před námi velký cíl: nešířit paniku, ale věcně mapovat, co se děje. Z dat sestavené příběhy dávají lidem dodnes přesný přehled, co se děje a kde se to děje. Nikdy neskočilo zápolení s úřady o data, o jejich přesnost, relevanci a věcný výklad. Z krajů jsme se přesunuli k okresům, k obcím s rozšířenou působností až na úroveň všech obcí ČR.

Braňo Dobšinský / Aktuality.sk
Evanjelická farárka: Kuffa je bohorúhač, naše cirkvi deformujú Kristov odkaz (podcast)
Ak by sa dnes k nám Kristus vrátil, opäť by sme ho odsúdili. Ježiš by sa totiž vrátil napríklad ako gej či chudobná rómska žena, hovorí evanjelická farárka Anna Polcková.

Jana Ciglerová / Deník N
Osahávání jsem zažila mnohokrát, víc mi ale vadí oplzlé vtipy. Mladí kluci neobtěžují, říká maskérka
Kauza slovenského herce Maroše Kramára ukázala, že maskérky při natáčení v řadě případů zažívají sexuální obtěžování. V Česku je situace podle maskérky Veroniky Šorfové podobná, obzvlášť starší herci a moderátoři prý někdy vizážistky osahávají. „Pokaždé mě překvapí už jen to, že si to někdo vůbec dovolí,“ říká v rozhovoru pro Deník N.

Zuzana Kovačič Hanzelová, Michaela Žúreková, Soňa Jánošová, Beata Balogová / SME.sk
Nemlčme – 22 svedectiev o sexuálnom obťažovaní
Stretávajú sa s ním ženy bez ohľadu na vek, profesiu aj postavenie. Skúsenosť majú nielen s nevyžiadanými dotykmi, ale napríklad aj s vulgárnym pokrikovaním, perverznými poznámkami či dokonca fyzickými útokmi. Denník SME oslovil viaceré verejne známe, ale aj neznáme ženy, aby sa podelili o svoje skúsenosti. Tu je ich 22 príbehov o sexuálnom obťažovaní.

Laura Kelloová, Pavla Holcová, Eva Kubániová / Aktuality.sk
Kuciak a Kočner: Čo sa dialo od prvého článku novinára až po rozsudok v prípade vraždy
Marian Kočner v záverečnej reči na súde tvrdil, že Ján Kuciak mu neprekážal a jeho texty nevybočovali z bežného rámca článkov iných novinárov, ktorí o mafiánovi písali. Aktuality.sk krátko pred očakávaným rozsudkom v kauze Kuciakovej vraždy prinášajú porovnanie, čo v konkrétnom čase investigatívec zistil a akú odozvu to u mafiána malo.

Vojtěch Blažek / Seznam Zprávy
Tajemní VIP úředníci u Jermanové. Mají platy jako ministři
Pracovat v blízkém okruhu středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) přináší příjemný bonus, který jim můžou ostatní úředníci jen závidět. Na krajském úřadu existuje skupina VIP zaměstnanců s mimořádně vysokými příjmy. Jeden si podle zjištění Seznam Zpráv například přišel v posledních dvou letech skoro na 200 tisíc měsíčně. Což je víc, než berou ministři (aktuálně asi 173 tisíc za měsíc).

Jakub Patočka, Zuzana Vlasatá / Deník Referendum
Odhaleno: V den otravy Bečvy se v Deze stala havárie. Proč zůstala utajena?
Chemička Deza z Babišova holdingu Agrofert rezolutně tvrdila, že nemá v den otravy Bečvy hlášenu žádnou havárii. Deník Referendum předkládá důkazy, že to nebyla pravda. Je tu navíc řada indicií, že kyanid nebyl hlavní příčinou otravy.

Petr Třešňák / Respekt
Jak přežít pocit viny
Pocity viny a studu za všechno možné – od stavu životního prostředí, přes rodičovské a partnerské přešlapy, sexualitu nebo třeba příslušnost k privilegovaným společenským vrstvám – se staly věrným společníkem dnešních mileniálů, až se jim někdy v nadsázce přezdívá „GAT generation“ podle anglického akronymu Guilty All the Time (neustále provinilí).

Vladimír Šnídl / Denník N
Investigatívna žurnalistika pred polstoročím: Petr Chudožilov odkrýval prvú kauzu Pražskej jari
Novinár a spisovateľ Petr Chudožilov v rozhovore pre Denník N spomína na 60. roky v Bratislave, éru Antonína Novotného i na to, ako odhaľovali aféru generála komunistickej armády Jana Šejnu.