Představujeme vám novou případovou studii s názvem „Jak Enti zachraňovali lesy“

| Aktuality | Advokační práce

V Advokačním fóru Nadace OSF jsme vydali v pořadí třetí publikaci! 

Sdílením dobrých příběhů a úspěchů chceme inspirovat další lidi a organizace v jejich úsilí měnit své okolí k lepšímu. Tak vznikl tento text autora Štěpána Drahokoupila mapující úspěšnou a stále pokračující kampaň Hnutí DUHA s názvem Zachraňme lesy. Případová studie se soustředí na část kampaně týkající se lobbingu v parlamentu v roce 2019 k novele lesního zákona a s ním související zapojení veřejnosti.

Text se postupně věnuje třem oblastem kampaně:

  • lobbingu v parlamentu
  • zapojování veřejnosti 
  • využití kreativních happeningů a komunikačních výstupů

Studie vedle výše popsaných fází přináší také zajímavý pohled z druhé strany, tedy poslankyň a poslanců, a obsahuje několik praktických tipů, jak se lépe orientovat v legislativním procesu. 

A co o studii říkají naši první čtenáři?

‚‚Jestli vás trápí nějaký problém a chcete zjistit, jak ho co nejrychleji vyřešit za pomoci našich politiků, tento příběh je pro vás. České lesy umírají a Hnutí Duha bojuje o jejich přežití. Na konkrétním příkladu vám tato studie pomůže nejen pochopit, co potřebujete vědět, než se pustíte do práce na řešení vašeho problému, ale hlavně, jak se k řešení co nejlépe dostat. Ať už chráníte planetu nebo lidi v nouzi, vždycky je dobré nevynalézat kolo a poučit se z úspěchů jiných lidí. Protože v tom nejste sami. Protože Advokačnímu fóru Nadace OSF záleží na tom, abyste uspěli. Nechte jim vám pomoct. Těch pár minut při čtení téhle studie vám ušetří desítky hodin práce.‘‘

Adéla Horáková, iniciativa Jsme fér

‚‚Dobrý příklad vydá za tisíc učebnic a školení. Štěpán Drahokoupil popsal skvělý příklad, jak mohou občané úspěšně ovlivnit nejpalčivější problémy ČR. Je potěšením projít si úspěšnou kampaň Hnutí DUHA, které profesionálně a systémově hájí přírodu proti nepříznivému společenskému i přírodnímu klimatu.‘‘

Nikola Hořejš, psycholog a poradce v neziskových kampaních

 

Nechte se inspirovat! Stáhněte si “Enty” zde: 

 

Přejeme vám radost ze čtení!

 

Dejte nám vědět, zda znáte a jak využíváte naše předchozí publikace Rekonstrukce státu: Jak se lobbuje proti korupci a Rukověť zdánlivě bezmocných a co si o nich myslíte. Prosíme o vyplnění dotazníku ZDE. Váš názor je pro nás důležitý!

___________________________________________________________

 Publikace vychází jako součást projektu Posílení kapacit, dovedností a schopností organizací občanské společnosti v advokační práci. Projekt je podpořen v rámci programu Active Citizens Fund, jehož cílem je podpora občanské společnosti a posílení kapacit neziskových organizací. Program Active Citizens Fund je realizován v rámci Fondů EHP a Norska 2014 – 2021.