Válka na Ukrajině – jak můžu pomoci? 

| Aktuality | Občanská společnost

Děsivé zprávy z aktuálního dění na Ukrajině hýbou světem a řada z nás si klade otázku, jak tamním obyvatelům zasaženým válkou pomoct. Ne vždy je však naše pomoc užitečná, obzvlášť když se snažíme pomoct za každou cenu. Jak pomáhat, aby to mělo smysl? 

Víte, komu pomáháte a jak? 

Během posledních pár dní vznikla řada finančních i materiálních sbírek, lidé poskytují válečným uprchlíkům ubytování či je přepravují z ukrajinských hranic do bezpečí. Ačkoliv je samozřejmě každá pomoc nyní velmi vítaná a je pochopitelné, že v těchto těžkých chvílích lidé cítí s obyvateli Ukrajiny obrovskou sounáležitost, je velmi důležité si předem zjistit, kdo reálně potřebuje naši pomoc, co konkrétně potřebuje a jestli mu naše podpora opravdu pomůže.

Jako příklad může posloužit řada výzev na sociálních sítích, ve kterých lidé sbírají oblečení či hračky s cílem dovézt je v dodávce na Ukrajinu. Reálná situace na ukrajinských hranicích je však taková, že lidé se s materiálem k hranicím dostanou jen stěží a přes ně pravděpodobně vůbec. Proto je velmi důležité zjistit, co komu posíláte, příp. v případě převozu uprchlíků mít již domluvenou konkrétní rodinu a vědět, kde ji ubytujete. Jet na hranice tzv. “na blind” je jen ztráta času a navíc je to nebezpečné.

Vybírejte možnosti podpory z ověřených zdrojů

Pokud chcete mít jistotu, že vaše pomoc bude efektivní, můžete společně s Nadací OSF podpořit např. ukrajinskou nadaci Transcarpathian Regional Charitable Foundation „Blago“, která koordinuje REYN Ukrajina – síť odborníků a organizací věnujících se práci s romskými dětmi, rodinami a komunitami. Klíčem k výběru této organizace je fakt, že Nadace OSF dlouhodobě pracuje s romskými a sociálně znevýhodněnými dětmi a jejich rodinami. Iniciovala a podporuje vznik Platformy pro včasnou péči v ČR. Proto teď přirozeně nabízí pomoc romským dětem a rodinám i na Ukrajině. Aktuálně budou prostředky ze sbírky využity především na distribuci materiální a další humanitární pomoci ukrajinským uprchlíkům z romské komunity. 

Sbírky vyhlásily i další organizace, např. český Červený kříž, sbírka SOS Ukrajina od organizace Člověk v tísni, sbírka Charita pro Ukrajinu od Charity ČR či Pomozte Ukrajině s Pamětí národa. Pokud váháte, jakou formu podpory vybrat, řadu možností z ověřených zdrojů najdete na portálech Pomáhej Ukrajině nebo Stojíme za Ukrajinou

A na závěr – snažte se být trpěliví a laskaví vůči sobě i ostatním, tím pomůžete řadě lidí, pro které jsou tyto dny plné nejistoty a obav. 

Další užitečné odkazy, které se vám mohou v těchto dnech hodit:

Válka se vede i v kyber prostoru, zde najdete návod, jak se na internetu pohybovat  bezpečně

https://github.com/pisk-cz/checklist

https://pisk.cz/

https://twitter.com/ebezpeci

Jak mluvit s dětmi o válce

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3447166-zpravy-z-ukrajiny-mohou-podle-psycholozky-deti-desit-jako-driv-covid-19-mely-omezit

https://zpravodajstvi.skaut.cz/clanek/jak-mluvit-se-skautskymi-holkami-a-kluky-o-valce

http://dolanski.cz/index.php?route=product/product&product_id=50

https://www.podporainkluze.cz/wp-content/uploads/2020/06/%C4%8COSIV_Akutn%C3%AD_trauma_A4-2.pdf

https://www.facebook.com/klara.laurencikova/posts/10220858089789638

Kde vyhledat psychiatrickou a psychologickou pomoc

https://www.nudz.cz/files/img/ukrajina-3.png

https://www.facebook.com/ibsaro.cz/posts/811823093067671

Jak podpořit nezávislé ukrajinské, běloruské i ruské novináře informující o válce na Ukrajině pravdivě a nezávisle bez ohledu na osobní rizika

https://www.kickstarter.com/projects/lifeline4journalists/eastern-european-independent-journalist-fund