Více než 370 tisíc korun z naší sbírky pomohlo (nejen) romským uprchlíkům v Užhorodě

| Aktuality | Občanská společnost

Organizace Blago v Užhorodě stále intenzivně pomáhá nejmenším dětem a jejich rodinám, které musely kvůli válce opustit své domovy a ocitly se v nejistotě. Za více než tři měsíce od vypuknutí konfliktu poskytla přístřeší a bezpečné útočiště více než 600 lidem, nejčastěji ukrajinským Romům. Sbírku k 30. červnu uzavíráme. Neváhejte přispět, stále je to třeba.

V prvních týdnech po vypuknutí války se mnoho ukrajinských civilistů ocitlo v ohrožení života v důsledku invaze vojsk Ruské federace. Nemálo z nich se dalo do pohybu směrem na západ země. Užhorodská organizace Blago, která se v době míru zaměřovala na práci s dětmi a rodinami převážně romské národnosti, se tak stala přirozeným cílem putování části romských uprchlíků do bezpečí. K nim se později přidali Azerbajdžánci a další. Koncem května přišly i rodiny ze Sumy, Oděsy a Debaltseve.

Nejprve základní potřeby, poté zdravotní péči a vzdělávání dětem

Zpočátku bylo nejvíce potřeba jídlo, léky, hygienické pomůcky a jiná humanitární pomoc. Dále byly finanční prostředky použity na nákup postelí, povlečení, rychlovarných konvic, mikrovlnné trouby a dalšího vybavení, díky němuž mohlo být komunitní centrum Blago přestavěno na azylové bydlení. Jakmile se situace trochu stabilizovala, zaměřili se v Blagu na zajištění zdravotní péče pro děti i staré lidi. Následně především na vzdělávání dětí a práci s nimi. Aktuálně tedy využívají darované prostředky především na zajištění stravy pro uprchlíky, hrazení nájmu a energií, údržbu prostor a právě práci s dětmi a pomůcky pro ně.

Jsme vyčerpaní, ale šťastní, že díky vám můžeme pomáhat

„Jsme unavení, pracujeme od rána do večera, někdy už mozek odmítá fungovat. Ale stále děkujeme Bohu, že nám dává sílu pracovat dál. Především ale děkujeme vám za vaši podporu. Bez lidí jako jste vy bychom pomáhat nemohli, nemohli bychom se o nikoho postarat, prostě nic. Děkujeme mnohokrát!“ říká Eleonora Kulčar, ředitelka organizace Blago.

Přispívat do sbírky lze už jen do konce června

Děkujeme všem, kteří se rozhodli pomoci těm nejohroženějším. Tedy rodinám, které často už před válkou žily v extrémní chudobě, či rodinám z marginalizovaných komunit, jež jsou nejen zasaženy válkou, ale nezřídka i diskriminací. Finanční prostředky jsou v Blago stále zapotřebí. Válka je na Ukrajině bohužel stále v plném proudu a provoz v improvizovaném útočišti v Užhorodě je nákladný. Proto jsme se rozhodli pomoci organizaci Blago zajistit pravidelnější podporu od českých humanitárních organizací a současně uzavřít naši sbírku. Přispět lze už jen do konce června. Vámi darované peníze jsou stále moc potřeba!