Význam informací pro zdravou demokracii a zdravý byznys

| Aktuality | Občanská společnost

Informace, demokracie, byznys – jak spolu souvisí a jak se navzájem ovlivňují? O tom, jak jejich vzájemná souhra působí na naše každodenní životy, diskutovali Lenka Černá z Economia, David Klimeš z NFNZ a Jan Cibulka z ČRo. Moderace se ujal Ján Simkanič z Deníku N. Debata se uskutečnila 4. října v Art Nouveau Palace ve spolupráci s Britskou obchodní komorou. 

Proč jsou informace a kvalitní novinařina zásadní pro zdravou demokratickou společnost a proč je zdravá demokracie nejlepším prostředím pro zdravý byznys? Jakým způsobem ovlivňuje byznys informační a mediální scénu, a tím i celou společnost? Vlastnictví médií, placená reklama aneb je vůbec možná skutečná nezávislost médií? Takové otázky jsme si kladli na debatním panelu s expertkami a experty na mediální byznys, novináři z praxe i zástupkyněmi a zástupci byznysu z publika. 

Jak moc je nezávislá novinařina důležitá pro zdravou a udržitelnou demokracii, můžeme teď pozorovat například na Slovensku. Tam výsledek voleb silně ovlivnila praxe, kdy spřátelená média dělala kampaň tomu či onomu populistickému kandidátovi a naopak překrucovala volební program konkurentů. Tamní demokracie je tak značně oslabená. I u nás to bylo donedávna na denním pořádku. Proto Nadace OSF už 14 let pořádá Novinářskou cenu. Vzdáváme tím hold novinářkám a novinářům, kteří poctivě pracují s fakty a přináší kvalitní novinařinu, ať už jsou z velkého mediálního domu, malého regionálního titulu nebo nezávislé online platformy,“ zahájila debatu Martina Břeňová, ředitelka Nadace OSF.

V panelu vystoupili

  • Lenka Černá, generální ředitelka a předsedkyně představenstva mediálního domu Economia
  • David Klimeš, ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky, novinář
  • Jan Cibulka, datový novinář českého rozhlasu, laureát Novinářské křepelky

Role moderátora se zhostil

  • Ján Simkanič, ředitel Deníku N

„Novinařina je součástí toho, že můžeme žít ve svobodném světe. Péče o českou žurnalistiku a její kvalitu má smysl.“

– Lenka Černá, ředitelka mediálního domu Economia

 

Debatní panel uspořádala Nadace OSF ve spolupráci s Britskou obchodní komorou v rámci EduBussiness Lounge.

Foto: Anna Šolcová