Nadace Open Society Fund Praha otevírá 23. ročník stipendijního programu

| Tiskové zprávy | Nezařazené

Středoškoláci mohou získat stipendia na studium v USA a Velké Británii ve výši milion korun

Praha, 19. října 2015 – Nadace Open Society Fund Praha spolu se skupinou Pioneer Investments zahájila další ročník úspěšného stipendijního programu, díky němuž desítka českých studentů a studentek získá roční stipendium na soukromé střední školy v Americe a ve Velké Británii. Rok v zahraničí již díky programu strávilo více než 274 mladých lidí. Při jejich výběru rozhoduje především nadání a motivace, hlásit se mohou až do 3. prosince 2015.

Výběrové řízení je otevřeno pro studenty a studentky 1. a 2. ročníků středních škol z celé České republiky. Přihlášku je potřeba podat do 3. prosince, poté zájemce čeká písemný test z angličtiny. Ti, kteří ho úspěšně absolvují, budou pozváni na pohovor vedený zástupci zahraničních škol.

Nadace Open Society Fund Praha uděluje stipendia středoškolákům ve spolupráci s britskou asociací The Headmasters‘ and Headmistresses‘ Conference a sítí American Secondary Schools for International Students and Teachers, jež sdružují na 400 prestižních škol ve Velké Británii a USA.

“Studovala jsem na výběrové soukromé škole, kde roční školné přesahuje v přepočtu milion korun. Tomu také odpovídal nádherný obrovský kampus, ve kterém většina studentů celoročně bydlí i s učiteli,“ vzpomíná Zuzana Drázdová, která prožila školní rok na střední škole Berkshire School ve státu Massachusetts na severovýchodě USA.

Stipendium pokrývá náklady na školné, ubytování a stravování a dosahuje částky okolo milionu korun na osobu. Na úhradě dalších nákladů, jako je kapesné, pojištění či účast na orientačním setkání, se podílí rodiče studenta. V případě, že finanční  situace rodiny neumožňuje tyto náklady pokrýt, mohou studenti navíc získat tzv. Divokou kartu Pioneer Investments – příspěvek na náklady, jež jdou nad rámec stipendia. Skupina Pioneer Investments přispívá na stipendia od roku 2005 a podpořila již 19 studentů a studentek celkovou částkou 710 000 Kč.

„Podporu vzdělání napříč generacemi dlouhodobě považujeme za naši prioritu. Proto nás velmi těší, že již desátým rokem můžeme přispět k tomu, aby nadaní mladí lidé nemuseli o prestižním vzdělání v zahraničí jen snít, ale mohli jej skutečně naplno prožít bez zbytečných starostí o finance,“ říká Dana Kryńska, ředitelka marketingu a PR skupiny Pioneer Investments v ČR a dodává: „Diskuze s absolventy, které jsme měli možnost podpořit, je pro mne vždy opravdovým zážitkem. Z jejich vyprávění a praktických poznatků je víc než zřejmé, že rok studia v zahraničí jim umožnil rozvinout jejich talent a schopnosti nejen na akademické půdě, ale i na společenské a osobnostní úrovni.“

“Vybrala jsem si hodně těžké předměty, ale zvládla jsem to. Musela jsem se osamostatnit, naučila jsem se toleranci a získala určitý nadhled. Vrátila jsem se tak nějak spokojená,“ potvrzuje její slova Zuzana  Drázdová.

V loňském roce získalo stipendium 12 středoškoláků a středoškolaček z Prahy, Berouna, Jablonce nad Nisou, Uherského Hradiště, Hlučína, Rožnova pod Radhoštěm aj. „Čeští studenti jsou na středních školách v cizině velmi úspěšní a až 75 % z našich stipendistů pokračuje ve studiu na zahraničních univerzitách,“ říká Zdenka Almerová, manažerka programu v Nadaci OSF.

Přesné podmínky přihlášky do výběrového řízení najdete na https://osf.cz/jak-pomahame/stipendia/aktualni-vyzva/.

 

Srdečně vás zveme na informační seminář pro zájemce, který se uskuteční v pátek 23. října od 14. hodin v Americkém kulturním centru. (Tržiště 13, Praha 1). Na semináři se dozvíte více o zahraničních školách, přihlášce a výběrovém řízení, ale i praktické zkušenosti těch, kteří v zahraničí studovali. Zástupce skupiny Pioneer Investments zde představí Divokou kartu, kterou vybraným studentům přispějí na pokrytí nákladů nad rámec stipendia.

Potvrďte prosím svou účast prostřednictvím formuláře na: https://osf.cz/pozvanka-na-informacni-seminar-k-ziskani-stredoskolskych-stipendii-na-zahranicnich-skolach/

Stáhněte si brožurku ROK K NEZAPLACENÍ, která krom praktických informací o stipendiích v zahraničí obsahuje i zážitky absolventů z doby jejich studia: https://osf.cz/publikace/rok-k-nezaplaceni/

 

Kontakt:

Zdenka Almerová, manažerka stipendijního programu, Nadace Open Society Fund Praha

Tel: 731 728 843 / e-mail: zdenka.almerova@osf.cz

Jitka Rabitsch Adamčíková, manažerka komunikace, Nadace Open Society Fund Praha

Tel:  727 985 860/ e-mail: jitka.adamcikova@osf.cz