Začíná soutěž Novinářská cena 2016, přihlašujte nejlepší novinářské počiny!

| Tiskové zprávy | Nezařazené

Praha, 6. prosince 2016 Nadace Open Society Fund Praha ve spolupráci se společnostmi Nadácia otvorenej spoločnosti – Open Society Foundation Bratislava, NEWTON Media a.s., Konrad-Adenauer-Stiftung, Syndikát novinářů České republiky a Ashoka Česká republika vyhlašuje 7. ročník soutěže Novinářská cena. Dnešním dnem počínaje mohou sami autoři, redakce, vydavatelé, ale i čtenáři, diváci a posluchači přihlašovat nejlepší novinářské práce vydané v roce 2016. Uzávěrka pro přihlášení je 1. února 2017.

Již posedmé ocení Novinářská cena kvalitní žurnalistické příspěvky celkem v 13 kategoriích psané, audiovizuální a online žurnalistiky. Soutěž je určena novinářům všech typů a velikostí médií – tištěných a elektronických, od regionálních po celostátní. Příspěvky musí být uveřejněny v České republice od 1. ledna do 31. prosince 2016. Přihlášku a podmínky soutěže najdete na www.novinarskacena.cz.

„Novinářská cena je pro nás symbolem kultivace a rozvoje demokratické společnosti, zvláště dnes, kdy je žurnalistika kritizována a urážena politiky, z nichž mnozí považují nejrůznější dezinformační weby za relevantní zdroj informací. Některá média a někteří novináři jako by rezignovali na snahu vzdělávat, hlídat a šířit principy demokracie, i proto cítíme potřebu vyzdvihovat kvalitní příspěvky a oceňovat přínos novinářů a novinářek,“ uvedl Robert Basch, ředitel pořádající Nadace Open Society Fund Praha.

Tradičně budou v kategoriích psané a audiovizuální žurnalistiky hodnoceny žánry, jako je rozhovor, reportáž, analyticko-investigativní příspěvek a komentář. Čeští a slovenští karikaturisté se utkají v kategorii o nejlepší kreslený vtip, komiks či karikaturu. V kategorii online žurnalistiky bude udělena Cena za inovativní online žurnalistiku.

Již 4. ročník Ceny pro mladé talenty datové žurnalistiky je určen studentům a mladým lidem do 30 let, kteří se přihlásí se zajímavým nápadem, jak využít a zanalyzovat veřejná data. Vítěz získá nejen finanční odměnu, ale především podporu zkušených novinářů, kteří pomohou nápad zrealizovat a uveřejnit.

Přihlášené příspěvky zhodnotí nezávislé odborné poroty složené z osobností mediálního, kulturního, neziskového i akademického sektoru. V každé kategorii získá vítěz cenu spojenou s odměnou 20 000 Kč, vítěz Ceny pro mladé talenty datové žurnalistiky obdrží cenu ve výši 10 000 Kč a odbornou pomoc při realizaci svého projektu. Slavnostní vyhlášení vítězů proběhne 3. května 2017. Seznam všech soutěžních kategorií najdete níže a na www.novinarskacena.cz.

Více informací:

Michael Adamec, Nadace Open Society Fund Praha

Tel: +420 777 630 697 / e-mail: michael.adamec@osf.cz

Seznam kategorií Novinářské ceny 2016

Kategorie psané žurnalistiky

  1. Nejlepší rozhovor
  2. Nejlepší reportáž
  3. Nejlepší komentář
  4. Nejlepší analyticko-investigativní příspěvek

Kategorie audiovizuální žurnalistiky

  1.  Nejlepší rozhovor, beseda nebo diskuse
  2.  Nejlepší reportáž
  3.  Nejlepší analyticko-investigativní příspěvek

Kategorie online žurnalistiky

  1. Cena za inovativní online žurnalistiku

Zvláštní ceny

Nejlepší česko-slovenský kreslený vtip, komiks nebo karikatura

Česko-slovenská cena veřejnosti (do kategorie se nelze přihlásit, nominují do ní porotci napříč kategoriemi)

Cena pro mladé talenty datové žurnalistiky (do kategorie se hlásí studenti a mladí lidé do 30 let)

Cena za regionální žurnalistiku

Cena solution journalism (do kategorie se nelze přihlásit, nominují do ní porotci napříč kategoriemi)