Brno jelo celý víkend v otevřených datech

| Tiskové zprávy | Nezařazené

Praha, 29.5.2017 – Tři desítky programátorů se ve dnech 26. – 28. května 2017 sešly nad otevřenými daty v Brně a vytvořily celkem 7 prototypů aplikací. Mezi nejzajímavější patřily ty, které usnadňují lidem orientaci ve městě, poskytují podklad pro městské plánování nebo pracují s městským rozpočtem. BrnoHacks, největší programovací maraton nad otevřenými daty, uspořádal na základě mnoholetých zkušeností s obdobnými akcemi Fond Otakara Motejla.

„BrnoHacks pro nás byla nová a skvělá zkušenost. Oproti posledním třem pražským hackathonům menší měřítko a větší blízkost mezi vývojáři a lidmi z magistrátu přinesly větší zaměření na projekty, které může město použít ku prospěchu všech,“ řekl k akci Michal Tošovský, koordinátor Fondu Otakara Motejla. Brno publikaci otevřených dat teprve chystá – na hackathon si zástupci města přišli především pro zpětnou vazbu od jejich budoucích uživatelů.

Studenti, vývojáři, idea makeři, datoví analytici a urbanisté, zaměstnanci neziskovek i zástupci státní správy se sešli v pátek v podvečer a až do nedělního odpoledne s podporou mentorů hledali nápady na to, jak pomocí otevřených dat udělat (nejen) z Brna přátelštější město. Vyvíjeli nové aplikace pro web, mobilní telefony či tablety.

Aplikace Liberty – Open Demography sleduje, jak se lidé po městě pohybují, jak využívají veřejný prostor včetně oddychových zón, odkud kam nejvíce lidí dojíždí. Takové informace mohou velmi dobře posloužit jako podklad pro městské plánování a zapojení obyvatel města. Projekt Who 8 my budget vizualizuje finanční a rozpočtová data města Brna. Vítězný projekt BrnoBot simuluje lidskou konverzaci mezi městem Brno a jeho obyvateli nebo návštěvníky. Poskytuje lidem informace nejen o dopravních spojeních a kulturních akcích, ale i otevíracích hodinách úřadů a jejich působnosti anebo kriminalitě.

„Vítězný prototyp chatbotu od FlowUp, který zodpoví různorodé dotazy ohledně dění ve městě na FB messengeru, opět posunul naše uvažování o tom, kde všude lze využít otevřená data. Znovu se tak potvrdilo, že základ je data publikovat – nápady na jejich nejužitečnější využití totiž obvykle přichází zvenku,“ dodal Michal Tošovský.

BrnoHacks se konal ve spolupráci se společnostmi CZ.NIC, Red Hat, ABRA Software a.s. a Kiwi.com. Prostory poskytlo Jihomoravské inovační centrum, záštitu nad akcí převzal primátor Statutárního města Brno Ing. Petr Vokřál.

Fond Otakara Motejla je expertní program Nadace OSF, který usiluje o přeměnu státní správy na efektivní a transparentní službu občanům.

Pro další informace kontaktujte:

Míla Janišová
Manažerka PR
Tel. 606 088 688
Email: mila.janisova@osf.cz