Taky si zkoušíte volební kalkulačku? Vznikla díky našemu grantu

Činnost spolku KohoVolit.eu je inspirací pro každého, kdo věří, že demokracie pro občany neznamená jen přijít jednou za pár let k volbám. Jejich cílem je zvýšit informovanost voličů, kontrolovat volené zástupce politických stran a otevřenost příslušných dat.

Za projektem stojí dvojice Michal Škop a Kamil Gregor. Michal je autorem programátorských řešení a interaktivních vizualizací, Kamil působí jako tiskový mluvčí a datový analytik připravující statistické přehledy.

KohoVolit.eu jsme v letech 2010-2012 podpořili částkou přibližně 1 milion korun. Naše podpora se zúročila v obdivuhodnou šíři aktivit, vznikla např. volební kalkulačka. Tehdejší prezidentskou variantu, která na základě dotazníkového šetření mezi prezidentskými kandidáty spočítala, se kterým z nich se nejvíce shodnete v názorech a postojích, si vyzkoušelo více než 1 450 000 lidí. Součástí KohoVolit.eu je také aplikace NapišteJim.cz nabízející možnost zvolené politiky snadno a rychle kontaktovat a web Budování státu, který přináší interaktivní vizualizace státního rozpočtu. Spolek KohoVolit.eu také výrazně přispěl k tomu, že poslanecká sněmovna začala zveřejňovat data o poslancích, sněmovních tiscích a hlasováních v otevřených formátech.

Je to i Náš stát, naše data, pomozte nám jej otevírat. Darujte.