Nominace příspěvků do soutěže Novinářská cena 2021 spouštíme už 3. ledna 2022

| Aktuality | Novinářská cena

Nadace OSF vyhlašuje již 12. ročník soutěže Novinářská cena. Od 3. ledna do 1. února 2022 můžete nominovat to nejlepší, co na poli české mediální scény vzniklo v loňském roce. Do soutěže je možné přihlásit příspěvky publikované nebo odvysílané v období od 1. ledna do 31. prosince 2021 v tisku, televizi, rádiu, webu či na podcastových platformách. Soutěží se opět ve 14 kategoriích psané, audiovizuální či online žurnalistiky.

Již nyní můžeme poodhalit některé z osobností, které usednou v porotách jednotlivých kategorií – Golnaz Esfandiari (redaktorka RFE/RL), Jan Lopatka (Reuters), Marína Gálisová (.týždeň), György Varga (překladatel a bývalý velvyslanec v Praze) nebo Ian Willoughby (Radio Prague International). Novinkou je pak zpřesnění žánrového rozsahu u kategorie Nejlepší komentář – nově je možné nominovat i další příspěvky, které využívají komentář jako pracovní metodu, např. editorial, úvodník, fejeton, sloupek, črta či blog. 

Partnerem Ceny za inovativní online žurnalistiku se nově stává Newton Media. ‚‚Se službami Newton Media vyrostla v Česku celá současná generace novinářek a novinářů. Stejně jako oni víme, že nemůžeme přešlapovat na místě. Proto podporujeme inovace a sami na nich intenzivně pracujeme,‘‘ říká k partnerství Ceny za inovativní online žurnalistiku Petr Herian, majitel Newton Media.

‚‚Do loňského ročníku bylo přihlášeno rekordních 691 příspěvků. Nezávislé poroty ocenily vedle novinářských matadorů i práci autorek či autorů, kteří cenu získali poprvé. Ukazuje se, že kvalitní žurnalistika vzniká v médiích všech myšlenkových proudů. Jsem rád, že vítězné příspěvky nereflektovaly pouze dopad pandemie na naši společnost, ale přinesly nám i bližší pohled na stále více detabuizované téma sexuálního zneužívání. Nově se také mezi oceněné dostalo téma urbanizmu a života ve městech,‘‘ říká Michael Adamec, koordinátor Novinářské ceny.

‚‚Věřím, že situace bude v roce 2022 příznivější a nám se podaří uspořádat i doposud odkládané akce s laureáty Ceny Karla Havlíčka Borovského a Novinářské křepelky. Stejně tak doufám, že některé další vítěze budeme moci představit například návštěvníkům knihoven. Podle našich zjištění jsou tato společná setkání nejlepším nástrojem, kdy autor může svým čtenářům či posluchačům vysvětlit, co skutečně obnáší práce novináře. A následná diskuze pak může pomoci bourat nejrůznější předsudky, které mnohdy silně ovlivňují vnímání této nelehké práce,‘‘ dodává Michael.

Vyhlášení vítězů Novinářské ceny proběhne v rámci Novinářského dne, jehož součástí je i Novinářské fórum pořádané Nadačním fondem nezávislé žurnalistiky. 

SEZNAM KATEGORIÍ NOVINÁŘSKÉ CENY 2021:

Kategorie psané žurnalistiky

1. Nejlepší rozhovor

2. Nejlepší reportáž

3. Nejlepší komentář

4. Nejlepší analyticko-investigativní příspěvek

Kategorie audiovizuální žurnalistiky

5. Nejlepší rozhovor, beseda nebo diskuse

6. Nejlepší reportáž

7. Nejlepší analyticko-investigativní příspěvek

Kategorie online žurnalistiky

8. Cena za inovativní online žurnalistiku (ve spolupráci s Newton Media)

Zvláštní ceny

Nejlepší česko-slovenský kreslený vtip, komiks nebo karikatura

Česko-slovenská cena veřejnosti (do kategorie se nelze přihlásit, nominují do ní přímo porotci napříč všemi kategoriemi)

Cena za regionální žurnalistiku (ve spolupráci s Kondrad Adenauer Stiftung)

Cena za Solutions Journalism – žurnalistiku orientovanou na řešení

Cena Karla Havlíčka Borovského (do ceny nominuje Rada Novinářské ceny) 

Cena Novinářská křepelka pro mladé žurnalisty do 33 let (ve spolupráci s Nadací Český literární fond)

Generální partner

Partneři