Nadace OSF a Nadácia otvorenej spoločnosti vyhlašují sbírku na válkou ohrožené romské děti a rodiny na Ukrajině

| Aktuality | Občanská společnost

Nadace OSF dlouhodobě pracuje s romskými a sociálně znevýhodněnými dětmi a jejich rodinami, iniciovala a podporuje vznik Platformy pro včasnou péči v ČR, a proto teď přirozeně nabízí pomoc romským dětem a rodinám i na Ukrajině. Partnerem sbírky je Nadácia otvorenej spoločnosti.

Pomoc potřebují všechny děti a rodiny! V běžném životě i za mimořádných událostí, kterých si Česká republika v posledních letech v podobě záplav a dalších živelných pohrom také zažila dostatek, se vždy ukáže, že ti lidé, kteří mají dostatek kontaktů, sociálních vazeb a třeba i finančních rezerv, dokáží extrémní situace zvládat lépe. Mají se totiž na koho obrátit, o koho se opřít, ví, kde hledat pomoc, jsou schopni si o pomoc aktivně říci, orientují se v obrovském množství informací. Naopak těm, kdo takové možnosti nemají, je třeba pomoci přednostně. Také přece nejdříve pomůžeme tonoucímu a pak vytáhneme toho, kdo se drží kraje.

Válka, která probíhá na Ukrajině, je naprosto mezní situací, na níž nebyl nikdo dostatečně připraven, nejméně pak děti a rodiny. Strach zasáhl všechny a všude. V největším ohrožení jsou však v této situaci právě rodiny, které i před válkou žily v extrémní chudobě, a rodiny z marginalizovaných komunit. To potvrzuje i Lukáš Houdek, který před lety mapoval situaci Romů po válce v Kosovu: „Kvůli strukturální diskriminaci a předsudkům veřejnosti se na ně často nedostávalo a Romové pak dlouhodobě žili bez větší pomoci v rozvalinách nebo na zdraví škodlivých místech – například v olovem kontaminovaném táboře v Kosovské Mitrovici, kde následkem toho několik lidí (včetně dětí) zemřelo.“

Včasné péči se v Nadaci OSF věnujeme již velmi dlouho, podporujeme projekty a aktivity v České republice zaměřené na práci s romskými a sociálně znevýhodněnými dětmi a jejich rodinami, iniciovali jsme vznik Platformy pro včasnou péči. Nadácia otvorenej spoločnosti se věnuje terénní práci s romskou komunitou a současně koordinuje síť Romani Early Years Network na Slovensku. Proto jsme se v aktuální situaci přirozeně rozhodli podpořit organizaci, která dělá obdobnou práci na Ukrajině. 

Prostředky ze založené sbírky předáme ukrajinské Transcarpathian Regional Charitable Foundation „Blago“, která jednak působí v terénu v Zakarpatské oblasti a zná nejlépe místní poměry, současně také koordinuje síť odborníků a organizací věnujících se práci s romskými dětmi, rodinami a komunitami po celé Ukrajině.

S ředitelkou této nadace, Eleanorou Kulčar, jsme od počátku v kontaktu. V neděli, den po zveřejnění sbírky, nám napsala: „Moc děkujeme vám všem, že vám není lhostejná tato hrůzostrašná válečná situace na Ukrajině. Vládne zde obrovská panika a strach mezi lidmi. Romové přichází k nám do Zakarpatské oblasti, zatím zde nemáme žádné nepřátelské útoky, ale je zde opravdu velké množství uprchlíků. Posíláme je k romským rodinám, do jejich domovů. Jsou zde i možnosti nouzového ubytování v kostelích, ale schází nám postele, matrace, lůžkoviny, hygienické potřeby, léky, rychlovarné konvice apod. A také je velmi potřebná psychologická péče pro děti, protože děti prožily obrovský děs a strach. Stále proto žádáme o pomoc – finanční i materiální.“

Prostředky ze sbírky budou využity především na distribuci materiální a další humanitární pomoci ukrajinským uprchlíkům z řad rodin s dětmi, převážně z romské komunity. Později pak případně na zmírnění následků tohoto brutálního a ničivého válečného konfliktu.

Pokud můžete, přispějte, každá částka se počítá. Obrovskou pomocí je i sdílení této výzvy dalším. 

Děkujeme, že s námi pomáháte těm nejohroženějším romským dětem a jejich rodinám na Ukrajině!