Pevné kořeny tvoří silnou společnost, shodli se řečníci závěrečného setkání programu Stronger Roots

| Aktuality | Stronger Roots

První běh nadačního programu Stronger Roots dospěl do svého závěru. Autenticita, hledání motivace a potřeb a udržování zápalu – to byly klíčové body, na které řečníci ve svých příspěvcích o tom, co je potřeba pro vytvoření silné komunity, kladli největší důraz. Nejen to, jak komunitu budovat a jak o ni co nejlépe pečovat, diskutovali hosté na závěrečném setkání grantistů, mentorů, konzultantů, partnerů a dalších příznivců silné občanské společnosti v Café Louvre v Praze na začátku tohoto března.

První březnový den. Podvečerní Prahou míří několik desítek lidí do kavárny Louvre na Národní třídě, aby společně zhodnotili výzvy a příležitosti budování silných kořenů pro rozvoj silných komunit, ale také oslavili úspěchy, kterých společně grantisté programu se svými mentory a mentorkami z různých oblastí a sfér dosáhli.

Po úvodním vyjádření solidarity Ukrajině a jejím obyvatelům dlouhým potleskem za jejich odvahu a hrdinství si hosté dovolili v příjemné debatě zapomenout na tíživou realitu válečného konfliktu a věnovali se tématu vytváření komunit příznivců jako klíče k úspěšnému marketingu neziskových organizací.

Postupně se uvolňující atmosféra jen podtrhovala příjemný pocit z dobře odvedené práce všech šestnácti organizací a čtyřech sítí, které v Česku získaly z programu Stronger Roots podporu Naším cílem je vytvářet silné sítě, partnerství, komunitu příznivců. A hledat inspiraci i u byznysových mentorů, otevřela setkání účastníků programu jeho manažerka z Nadace OSF Marie Peřinová.

2 roky Stronger Roots v číslech

Co jsme grantistům programu poskytli, v čem se zlepšili, čeho dosáhli?

  • 800 hodin mentoringu a konzultací 
  • 8 crowdfundingových kampaní
  • 1 600 000 Kč od 1400 dárců, z nichž 1140 byli prvodárci
  • 900 000 Kč od Nadace OSF v rámci matchingových grantů
  • 1,3 krát více fanoušků na Facebooku a 2,9 krát na Instagramu

Nedůvěra v neziskové organizace? Zapojme lidi do naší práce

Přítomné přivítal v úvodu setkání také ředitel organizace Nadace OSF, Robert Basch, který upozornil na to, že se neziskové organizace od migrační krize v roce 2015 potýkají s výrazným poklesem důvěry. To byl podle něj hlavní impuls pro vznik Stronger Roots. „Znovuobnovovat důvěru v český neziskový sektor jsme se proto rozhodli začít vtahováním lidí do naší práce – tedy budováním komunit,“ odhalil počátky programu šéf Nadace OSF.

Na Roberta Basche následně navázali představením svých příběhů dva čeští průkopníci v budování komunit a hlavní hosté večera – Pavlína Louženská, lektorka, inovátorka a zakladatelka Holek z marketingu, a Daniel Franc, zakladatel komunitních programů Google, který mj. spolupracoval na občanských kampaních, jako je Million chvilek. 

Příběh vytváří komunitu. Důležitá je autenticita i motivace příznivců

Pavlína Louženská na svém osobním příběhu ilustrovala úskalí škatulkování podle věku a pohlaví při budování komunity. Vedle toho pak vyzdvihla nutnost neustále se pokoušet hledat motivace a potřeby lidí, na které takzvaně „cílíme“.

To potvrdil i Daniel Franc, který hovořil o síle společného příběhu – jednoho sdíleného příběhu organizace, lidí v ní, ale i příznivců, které chceme oslovovat. Právě tento příběh je propojovacím a podle France klíčovým prvkem pro vytváření komunit příznivců. „Příběh vytváří komunitu. Jednou z definic komunity dokonce je, že komunita jsou příběhy, které si vyprávíme společně a nějakým způsobem nás posouvají.“

Na komunitu se podle něj můžeme dívat jako na kmen. Hlavní výzvou je ovšem potřeba udržovat společnou energii a zápal pro věc. A neustále vnášet stimuly a impulzy. Podle Roberta Basche je při vytváření komunit ale také důležité zachování autenticity. „Aby naše činnost mohla skutečně fungovat, musíme ji umět vysvětlit jednoduše a věrohodně,“ uvedl v debatě ředitel Nadace OSF.

Setkání moderovala novinářka Mariana Novotná.

 

Fotokredit: Kristýna Svobodová