Částkou až 600 tisíc korun podpoříme kvalitní žurnalistiku v regionech

| Tiskové zprávy | Novinářská cena

Společně s Nadačním fondem nezávislé žurnalistiky a Syndikátem novinářů České republiky vyhlašujeme novou grantovou výzvu Podpora lokální žurnalistiky. Až 600 000 Kč si rozdělí vybraná média s lokálním obsahem, která se zaměří na zpracování zásadních místních témat. Vyhlášení oceněných médií proběhne 6. května na konferenci Novinářské fórum. Vedle grantové podpory novinářky a novináři získají oporu v podobě online výukových materiálů a workshopů.

Podpora kvalitní nezávislé lokální žurnalistiky

Nadace OSF, Nadační fond nezávislé žurnalistiky (NFNZ) a Syndikát novinářů České republiky (SNČR) v letošním roce poprvé spouští grantovou výzvu na podporu lokálních médií a kvalitní žurnalistiky v regionech. Cílem je přispět k zajištění a šíření svobodných, názorově pluralitních a lokálně důležitých informací, které respektují a obhajují principy liberální demokracie. Granty jsou určeny pro lokální média na konkrétně zaměřené tematické projekty zohledňující klíčová analyticky a investigativně zpracovaná lokální témata, která současně dávají výrazným způsobem hlas lidem v lokalitách. Projekty je možné přihlásit od 1. do 31. března.

Bez kvalitních a nezávislých lokálních médií se k lidem nedostanou potřebné informace pro jejich svobodné rozhodování v demokratické společnosti. Málokdo v médiích to má přitom dnes tak těžké jako lokální novinář. Proto se NFNZ rozhodl podpořit lokální žurnalistiku a jsem moc rád, že se k našemu úsilí připojil i Syndikát novinářů ČR a Nadace OSF.“ – David Klimeš, výkonný ředitel NFNZ

Jaké projekty grant podpoříme?
  • Tematické projekty zaměřené na lokální téma využívající prvky investigativní / analytické / reportážní žurnalistiky.
  • Posílení infrastruktury lokálních redakcí, které povede k jejich rozvoji, finanční stabilizaci a větší udržitelnosti.
Kdo může grant získat?
  • Finanční podpora je určena lokálním médiím s transparentní vlastnickou strukturou, která nejsou finančně či personálně propojena s politickým uskupením či komunikační agenturou a veřejnou správou.
  • O grant se mohou ucházet také jednotlivci působící mimo redakce. 
  • Žádající médium garantuje existenci alespoň 1 rok. Případně žádající fyzické osoby mají pravidelnou publikační praxi alespoň 1 rok a garanci média publikujícího výstupy z grantu.

Celkově se mezi lokální mediální projekty rozdělí až 600 000 Kč (500 000 Kč poskytne NFNZ, 50 000 Kč SNČR, 50 000 Kč Nadace OSF) s tím, že jeden projekt bude moci získat až 150 000 Kč. Každá žádost bude posouzena grantovou komisí složenou ze zástupců expertní rady NFNZ, SNČR a Nadace OSF a případně dalších nezávislých mediálních expertů. Hodnocení předložených žádostí bude prováděno na základě bodového systému a podle stanovených kritérií. 

„Lokální média se v České republice potýkají s dlouhodobě zhoršujícími se podmínkami své existence. Ukazují to jak česká data, tak nově také srovnávací data z celé Evropy v projektu Local Media for Democracy. Podle zprávy zaměřené na zpravodajské pouště jsou česká lokální média dle vybraných indikátorů ve velmi rizikové pozici, která patří mezi nejhorší v Evropě,“ doplňuje mediální expertka na téma lokální žurnalistiky z FSS MUNI Lenka Waschková Císařová, která se ujala vedení grantové komise.

Vyhlášení výsledků programu proběhne 6. května na konferenci Novinářské fórum. Problematice lokální žurnalistiky se zároveň bude v rámci fóra věnovat samostatný diskuzní panel. 

Detailní podmínky grantové výzvy NFNZ jsou zveřejněny na webových stránkách NFNZ.