Markéta Pilátová: Jak se poznají spokojené knihovnice a knihovníci

| Blog | Knihovny jako průvodkyně 21. stoletím

Ocenění Bibliotheca inspirans bude letos patřit těm knihovnám, které pečují o knihovnickou komunitu. O tom, proč je důležité vytvářet přívětivé prostředí pro knihovnice a knihovníky, píše Markéta Pilátová.

Spokojená knihovnice a spokojený knihovník se poznají lehce. Usmívají se. Na čtenáře, kterým ochotně poradí, doporučí knihu, pomůžou něco najít na internetu, nebo podají k zapůjčení brýle. Vyzařují zpoza knihovnického pultu pohodu, která se šíří knihovnou jako omamná, vanilková vůně. 

Jenže knihovnice a knihovníci mají taky hodně práce. Mají jí ještě mnohem víc, než si dovedeme představit. A taky se sami chtějí rozvíjet, studovat nové věci, potkávat se s jinými knihovnicemi a knihovníky, třeba i s knihovnicemi a knihovníky ze zahraničí. Někteří touží podívat se na nějaký zajímavý knižní festival, nebo veletrh, na novou výstavu do Prahy, nebo do Drážďan. Chtějí cestovat a někdy taky mít víc volna, než jim určují strohé tabulky. A mnozí z nich by to volno určitě rádi použili k tomu, aby třeba sami napsali nějakou knihu. Nebo, aby se alespoň přihlásili do kurzu kreativního psaní. Je tolik kurzů, do kterých by se knihovnice a knihovníci chtěli přihlásit! Ale leckdy jim k tomu chybí čas, peníze a vstřícnost ostatních.

Pokud jim ale vaše knihovna tohle všechno dopřeje, bude to skvělé pro všechny. Knihovnou se bude šířit vanilková vlně radosti a pohody a čtenáři z knihovny nebudou chtít odcházet. Možná budou i včas vracet knihy, jen aby se do knihovny zase mohli podívat. Jestli znáte nějakou takovou knihovnu, přívětivou ke svým knihovnicím a knihovníkům, neváhejte a nominujte ji na Bibliotheca inspirans!