Nadace OSF ocenila nejlepší nekomerční aplikace a představila cesty pro digitální transformaci státu

| Aktuality | Tiskové zprávy | Náš stát | naše data

Nadace OSF uspořádala druhý ročník akce s názvem Civic Tech Open, která je zaměřena na propojení občana s technologiemi a informacemi. Hlavní příspěvek přednesl Michal Pěchouček, technický ředitel Avastu. Nadace OSF ocenila nejlepší nekomerční aplikace IX. ročníku soutěže Společně otevíráme data a představila nově vzniklou občanskou platformu Společně a digitálně s jejími doporučeními pro novou vládu v oblasti digitalizace. Akce se uskutečnila 23. listopadu v Centru současného umění DOX.

‚‚Současné konstelace nám umožnily celou akci zasadit hned do několika kontextů. Zažíváme přetrvávající epidemiologickou situaci, planeta se nachází v klimatické nouzi, data jsou stále důležitější a potřebnější pro kvalifikované rozhodování. V ryze českém prostředí aktuálně dochází k předávání výkonné moci, což stále živí naději, že se digitalizace stane politickou prioritou,‘‘ uvedl Josef Šmída, projektový koordinátor Nadace OSF.

S fungováním státní správy je veřejnost výrazně nespokojena, ukázal letošní průzkum agentury NMS Market Research pro Aspen Institute CE. Přes 80 % lidí ji považuje za pomalou a byrokratickou. Obdobný počet lidí (81 %) považuje za nezbytnou její reformu, s čímž se ztotožňuje i 74 % státních zaměstnanců. Česká státní správa zároveň zaostává i v mezinárodních žebříčcích. ‚‚Našim cílem je vytvořit pro stát relevantního partnera pro dialog a spolupráci mezi státem a občanskou společností s cílem modernizovat státní správu. Už nyní nabízíme konkrétní kroky a doporučení,‘‘ dodal Šmída

Nadace OSF, Rekonstrukce státu a Česko.Digital se proto ve spolupráci s dalšími 7 organizacemi rozhodly založit novou občanskou platformu Společně a digitálně, která propojí neziskové organizace, experty, úředníky, politiky, podnikatele a občany s cílem společně se zasadit o modernizaci a digitalizaci státu. Jedním z prvních počinů platformy je deklarace Je nejvyšší čas modernizovat státní správu, v níž 6 neziskových organizací, vč. Nadace OSF, nabízí státu pomocnou ruku v procesu nezbytné reformy. Dále organizace v součinnosti s dalšími odborníky formulovaly 15 konkrétních prioritních kroků nové vlády pro urychlení digitální transformace státu. ‚‚Experti se mimo jiné shodují na nutnosti vzniku centrálního kompetenčního centra pro digitální transformaci podřízeného odpovědnému místopředsedovi vlády či ministrovi, potřebě definovat standard digitální služby nebo měření výkonnosti digitalizovaných služeb,‘‘ vypíchl některá z doporučení vládě Ervín Hausvater z Rekonstrukce státu. 

 

‚‚Tok dat a algoritmy doslova řídí náš digitální život. Proto abychom mohli požívat svobody a cítit se v digitálním světě bezpečně, musíme mít možnost porozumět datům, kontrolovat chování algoritmů. Bez otevřených dat to nejde,‘‘ upozornil v hlavním příspěvku Michal Pěchouček, světově uznávaný odborník na umělou inteligenci a technický ředitel Avastu.

Vrcholem slavnostního večera se stalo vyhlášení vítězných aplikací IX. ročníku soutěže Společně otevíráme data, jediné soutěže pro neziskové aplikace postavené nad otevřenými daty v ČR, jejímž cílem je podpořit vznik nových smysluplných služeb pro veřejnost a zviditelnit společenský a ekonomický potenciál otevřených dat a open source technologií. Odborné poroty letos vybíraly z celkem 20 aplikací ve 4 kategoriích.

V kategorii Městská data zvítězila aplikace PragueDash Martina Kopečka, která zpřístupňuje data hl. města Prahy pro každodenní použití běžného občana, např. o dopravní situaci MHD, naplněnosti kontejnerů tříděného odpadu či parkovacích místech. 

Kategorii Klima a životní prostředí ovládla aplikace Envidata Jáchyma Brzeziny poskytující interaktivní a přehlednou analýzu veřejně dostupných dat o počasí, vodě a ovzduší. 

Interaktivní článek na webu iROZHLAS.cz Od moru ke covidu, který srovnává historickou statistiku příčin úmrtí mezi léty 1919-2018 s aktuální pandemickou situací, vyhrál kategorii Vzdělávání. Autorský tým ve složení Jan Boček, Kristína Zákopčanová, Jan Vlček, Veronyka Jelinek a Petr Kočí využil technologii scrollytellingu, která umožňuje předložit čtenáři příběhy skryté v linkách grafů.

Nejlepší aplikací v kategorii Zdraví se stala aplikace COVID očkování Jana Staňka a Marka Sušického, která přehlednou formou ukazuje data o očkování a vývoji epidemie COVID19. Aplikace současně umožňuje i nabídku volných vakcín od praktických lékařů. 

Otevřený přístup k informacím je pro společnost zásadní. Mám radost, že tato soutěž oceňuje a zviditelňuje projekty z řad veřejnosti. Tyto často z vlastní iniciativy řeší problémy, se kterými se setkáváme v běžném životě, a přispívají tak k systémové změně,‘‘ uzavřela Kristína Zákopčanová z organizace Fakta o klimatu a týmu datové žurnalistiky iROZHLAS.cz. 

Partnerem projektu a celého večera je Y Soft. Partnerství jednotlivým kategoriím soutěže poskytují CZ.NIC, Avast Foundation, Český telekomunikační úřad a MojeID. Mediálním partnerem je Lupa.cz.